Datum objave: 14. Kolovoz 2023

EKSKLUZIVNO / Šibenik dobiva međunarodni filmski festival, a "krivci" su "Šibenik koncert" i umjetnička obitelj Mische

Diana Ferić
Diana Ferić

Zahvaljujući glazbeno – umjetničkoj obitelji Mische, pjevačici Tommi i njezinoj kćerki Elli, koje žive u SAD-i glazbenoj udruzi „Šibenik koncert”, koja uspješno već 26. godinu organizira Večeri dalmatinske šansone Šibenik će od sljedeće godine dobiti filmski festival, a ideja je da se održava na tvrđavi svetog Nikole.. O tom projektu bit će riječi na RED CARPET predstavljanju šibenskog Festivala dalmatinske šansone i Croatian International Film Festivala, na kojemu će ekskluzivno biti najavljene promjene u vodstvu i konceptu, kao i novi vizualni identitet festivala, a održat će se u petak 18. kolovoza uoči 26. Večeri dalmatinske šansone.

Glazbenicu i umjetnicu Tommi Mische i njezinu kćer Ellu, koja radi i u filmskoj industriji, za taj je festival i potencijalnu lokaciju inspiriralo ono što je direktor Večeri šansone Branko Viljac entuzijastički radio na tvrđavi svetog Nikole prije petnaestak godina. Bez ikakve logistike na tom je mjestu, na kojem nema niti struje, organizirao Šibensko kulturno ljeto, velika glazbena događanja poput opea Carmina Burana i Nikola Šuboć Zrinski  te koncerta Tonka Ninića i njegovog kvarteta, Maksima Mrvice, Stefana Milenkovića i njegove majke uz brodski prijevoz za posjetitelje i baklje koje su obasjavale Tvrđavu.

„Tommi je velika prijateljica Večeri dalmatinske šansone na kojima redovno nastupa i Šibenika i htjela bi u Šibenik dovesti događanje koje će biti na svjetskoj razini pa se odlučila za filmski festival. Oduševila se kada je vidjela fotografije koncerata koje je naša udruga organizirala na tvrđavi svetog Nikole i ne bi htjela, kada je o ugođaju riječ, ništa mijenjati. Želi da sve bude prirodno, bez agregata i struje, samo baklje i ljepota tog prostora”, kazao nam je Branko Viljac.
Organizator tog filmskog festivala bila bi udruga Šibenik koncert koja će tako proširiti svoju djelatnost. Na festivalu bi se uz gostovanje poznatih glumaca i redatelja prikazivali najbolji hrvatski i svjetski filmovi iz recentne produkcije.

Hollywoodska Hrvatica, glumica i spisateljica Ella Mische dolazi iz umjetničke obitelji,a u SAD se odselila s majkom pjevačicom. Između ostalih snimala je i s Juliom Roberts i Woodyjem Alenom . Njezina majka Tommi je kantautorica i dizajnerica interijera iz Trogira, također s američkom adresom, a  suprug Nick Kačić – Miošić je kipar i dobitnih mnogih međunarodnih priznanja.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli