Datum objave: 15. Rujan 2023

PRIZNANJE ŠIBENIKU / Otvoren glazbeni festival SHIP u gradu koji se "transformirao uz pomoć kulture"

Diana Ferić
Diana Ferić

U Kući umjetnosti Arsen jučer je, uz nastup benda Chui, svečano otvoren festival SHIP koji se u Šibeniku održava od 14. do 17. rujna. Otvorenju je, uz gradonačelnika Željka Burića, prisustvovala i ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek te ostali uzvanici i brojni posjetitelji.

Gradonačelnik Burić istaknuo je u uvodnom govoru kako je SHIP festival iznimno dobra priča za sve mlade ljude, a koliko je kultura važna, u posljednjih 10 godina je pokazao grad Šibenik.

„Upravo zahvaljujući mladim ljudima, zahvaljujući kulturi, odnosno Tvrđavi kulture Šibenik, Kući umjetnosti Arsen i Azimutu, u 10 godina je napravljeno čudo. Iz letargije i neprepoznatljivosti, Šibenik je postao grad koji su organizatori ovakvog festivala prepoznali kao grad kulturne prepoznatljivosti, u koji su doveli jedan od najznačajnijih festivala u kulturnoj industriji“, kazao je gradonačelnik Burić.

Ministrica kulture dodala je kako je ponosna što je u Šibeniku, te što je nešto o čemu su razmišljali i sanjali rezultiralo ovako dobrim programom.

„Kad su organizatori došli s idejom, u Ministarstvu smo rekli da mogu računati na nas te financiramo pola budžeta ovog festivala. Tijekom pandemije smo naučili da moramo biti jaki i otporni na sva događanja u društvu i smatram da s tim dodatnim znanjima ovaj festival može samo rasti. Šibenik je grad koji je transformiran uz pomoć kulture, obnovljene su spektakularne tvrđave, no uloženo je također i u ljude koji vode kulturu u ovom gradu, što je možda još i važnije. Grad se doslovno transformirao i jako sam sretna što ste odlučili organizirati festival baš u Šibeniku“, poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

Dražen Baljak, predsjednik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska poželio je dobrodošlicu svim sudionicima i posjetiteljima festivala, a dodao je da će više od 40 izvođača i 65 govornika iz 16 zemalja govoriti o aktualnoj problematici glazbene industrije.

Davor Drezga, izvršni direktor SHIP festivala rekao je kako je takav festival moguće izvesti jedino u Šibeniku. Prema njegovim riječima, Grad i tvrđave su napravili stvari koje nije nitko u Hrvatskoj, tako da je Šibenik bio jedina opcija. Prva lokacija je tvrđava sv. Mihovila gdje su dvije pozornice, Azimut ima pozornice unutra i vani, Kuća umjetnosti Arsen i Tunel nešto su što nisu vidjeli na drugim festivalima.

Kompletan program provjerite na službenim stranicama SHIP festivala.

Ulaznice možete nabaviti u sustavu Entrio. Cijena ulaznice za koncert otvorenja 14.9. iznosi 29€, a isto toliko iznosi i ulaznica za sam festival (15.9. i 16.9.), ulaznica koja vam omogućava ulazak na koncert otvorenja i festival (14.9 - 16.9.) iznosi 34€. Pro Pass ulaznica kojom osim glazbenog programa dobivate pristup i konferencijskom dijelu programa iznosi 65€.

Festival SHIP organizira Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska Turistička Zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko kninske županije. Sponzori su Vinoplod Vinarija Šibenik, Jamnica, Šibenska pivovara i Maraska.

Iz kategorije: Glazba & Spektakli