Datum objave: 03. Prosinac 2023

GALA KONCERT / Sadašnji i bivši učenici šibenske glazbene škole održali koncert u povodu 100. godišnjice rođenja Marie Callas

Diana Ferić
Diana Ferić

Glazbena škola Ivana Lukačića Šibenik održala je sinoć, 2. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku svečani koncert 'La Divina – stoljeće Marie Callas' u povodu 100. obljetnice rođenja jedne od najvećih sopranistica i opernih diva 20. stoljeća koja je promijenila pogled na operu i nadahnula mnoge generacije pjevača.

Pjesme hrvatskih i svjetskih skladatelja, te arije iz svjetski poznatih opera izvodili su mladi i talentirani pjevači, sadašnji i bivši učenici glazbene škole Ivana Lukačića, koji su zakoračili u svijet operne literature inspirirani umjetnicima poput nje. Pjevali su Bepo Juričev Sudac, Paula Pirjak, Lucija Zmijanović, Janja Aja Avdagić, Tara Šolić, Filipa Lovrić - Caparin, Rafael Đangradović, Sara Koljnrekaj, Andrea Paić, Nada Tomica Klišanin, Stipan Režić i Ines Grubišić, uz klavirsku pratnju prof. Kristine Pešić i prof. Jelene Barbače, a glazbeni program uredila je prof. Ana Grubić Miškić. Virtualnu izložbu o životu i stvaralaštvu Marie Callas pripremila je učenica srednje škole Ivana Meštrovića Drniš Antonia Lilić pod mentorstvom profesorice dr.sc. Ljiljane Zmijanović. Kroz program publiku je vodio mladi voditeljski duo Lucija Kulić i Jakov Zmijanović.

Sofia Kaikilia Anna Maria Kalogeropoulou rođena je u New Yorku 1923., 2. prosinca u obitelji grčkih iseljenika. Njezin otac kasnije je skratio prezime u Callas. Pjevanje je učila kod slavne španjolske sopranistice Elvire de Hidalgo na Konzervatoriju u Ateni, gdje je i nastupila 1938. kao Santuzza. Glasom opsega od tri oktave i izvrsnom pjevačkom tehnikom nastupala je u različitim ulogama. Službeno je debitirala 1942. u Operi u Ateni kao Tosca (Giacomo Puccini), neobičnom je izražajnošću osvojila publiku i ubrzo postala prvi sopran. Riječima iz Tosce 'Vissi D' Arte, Vissi D'Amore' - živjeti umjetnost, živjeti ljubav mnogi opisuju samu Mariu. Buduća glasovita Norma, Medea, Lady Macbeth, Tosca, Lucia, Anna Bolena, Amina, Violetta neponovljivim je interpretacijama postala uzor kojemu se teži. Glasovita La Scala bila je pozornica njenih velikih uspjeha i u njoj je ostavila neizbrisiv trag. Osvojila je brojne nagrade i priznanja, kako za života tako i nakon smrti. BBC Music Magazine ju je 2007. proglasio najboljom sopranisticom. Dobitnica je nagrade Grammy za životno djelo.

»Pjevanje za mene nije pitanje ponosa nego samo pokušaj da se uzdignem prema prostranstvu gdje vlada harmonija« - poznati je citat Marie Callas.

La Divina 'vratila' se na pozornicu čarolijom moderne tehnologije putem holograma 2018. godine. Ovim riječima opisala je svoj pristup likovima koje je kroz svoju karijeru utjelovila:

'Najprije se upitam volim li ovu glazbu i ima li ona za mene smisla. Zatim počinje učenje uloge kao da sam još studentica na konzervatoriju. I kad su svladane sve note točno kako piše u partituri, dolaze riječi. Ponavljam ih u sebi, pazim na svaki naglasak, svaku pauzu, a zatim pokušavam dovesti u savršen sklad riječi i glazbu. I to nije gotovo u jednome danu, na tome se dugo radi. A onda dolazi ono najljepše u pripremi uloge — traženje pravog izraza.'

Virtualnu izložbu možete pogledati na mrežnom mjestu

https://www.artsteps.com/view/6541793a4d2062d6495975f1

Iz kategorije: Glazba & Spektakli