Datum objave: 27. Siječanj 2014

Hrvatski robot za otkrivanje autizma oduševljava svjetske medije

nm
nm

Hrvatski znanstvenici su razvili robota kojim je moguće brže i lakše otkriti autizam u djece. Dok već postoje humanoidni roboti koji su u stanju pričati, plesati i zabavljati one najmlađe, robot nazvan Rene ima mnogo značajniju ulogu - pratiti odgovore djeteta i kontakt očima, piše t portal.

Istraživački tim sastavljen od znanstvenika s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva smatra kako je novim robotom moguće pratiti i lakše otkrivati autizam u djece. Robot Rene je opremljen kamerom, mikrofonom i zvučnicima, a poseban softver nadzire sve parametre te se adaptira na osnovi reakcija djeteta.

Kako prenosi tportal, robot nikako nije tu da bi zamijenio ulogu koju imaju kliničari, već služi kao dodatni alat za dijagnostiku autizma, baš kao i za analizu i boljerazumijevanje ponašanja djece.

'Filip je uistinu gledao i bio usredotočen na robota, što nije njegovo uobičajeno ponašanje. Obično samo trči okolo uz fokus koji traje nekoliko sekundi. Kada je vidio robota, privukao mu je pažnju, sjeo je, proučavao ga i pokazao veliko zanimanje za njega', rekla je majka djeteta za Euronews.

 

foto: euronews

Iz kategorije: Hrvatska