Datum objave: 27. Siječanj 2014

Plan rekonstruiranja HŽ Carga-a:Odlazak 1100 radnika i 20 posto niže plaće

nm
nm

Nakon propalih pregovora s rumunjskim Grampetom, u Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture okrenuli su se novom rješenju za posrnuli HŽ Cargo- pregovorima o planu restrukturiranja, koji uključuje odlazak 1.100 zaposlenika, 20 posto niže plaće za vrijeme cijelog trajanja procesa restrukturiranja i rezanje prava iz kolektivnog ugovora, prenosi tportal. Taj je zadatak pred Upravo HŽ Carg-a stavio Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastukture. Pregovori su u planu sljedećih 14 dana.

„To je preduvjet za to da Vlada osigura 230 milijuna kuna za restrukturiranje, ali ne za plaće, nego za zbrinjavanje viška zaposlenih i obveze prema dobavljačima. Naš konzervativni plan kaže da i uz pet posto manje prihode nego što ih ima sada HŽ Cargo može opstati. Ako u roku od 14 dana plan ne bude prihvaćen, alternativa je stečaj s likvidacijom“, rekao je Hajdaš Dončić.

Sindikat Hrvatskih željezničara (SHŽ) zainteresiran je i spreman razgovarati o restrukturiranju HŽ Carga jer je stečaj najgore rješenje, rekao je danas Hini predsjednik SHŽ-a Ivan Forgač. Bilo bi dobro da razgovor o planu restrukturiranja počne što prije, kaže Forgač. Drži kako je jasno da HŽ Cargo mora smanjiti troškove, ali smatra pretjeranim uvjete plana koje je danas iznio resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Što se tiče AGIT-a (agencija za integralni transport), oni će biti djelomično pripojeni HŽ Cargu i to dio čija se djelatnost preklapa s Cargovim, a intermodalni prijevoz ostat će u domeni AGIT-a uz smanjenje broja zaposlenih. Također je najavio i da će se ići u prodaju oko 1.800 vagona čija je vrijednost procijenjena na oko 150 milijuna kuna.

U HŽ Cargu trenutačno je zaposleno 3.482 ljudi, u prvom valu trebalo bi otići 800, potom 160, a nakon toga 246 zaposlenih iz RŽV Čakovca koji se planira privatizirati.

Odgovarajući na pitanje zašto se odmah na ide u stečaj s likvidacijom budući da su uvjeti za takvo što ispunjeni, Hajdaš Dončić naveo je kako je interes RH da HŽ Cargo opstane.  Dodao je i kako je njegova privatizacija i dalje opcija, ali da se raspisivanje javnog natječaja sasvim sigurno neće dogoditi ove godine, piše tportal.

Prema podacima Uprave HŽ Carga, trenutne kratkoročne obveze te tvrtke su 248 milijuna kuna, kolika su i potraživanja, a dugoročne su 800 milijuna kuna.

Na tvrdnje rumunjske strane da su razočarani načinom na koji su pregovori prekinuti te da bi se hrvatska strana postavila drugačije da se radilo o nekoj tvrtki iz Zapadne Europe, Hajdaš Dončić naveo je kako je Rumunjska članica EU-a i da je to uvijek tako kad netko bude nezadovoljan poslovnim ishodom u konačnici.

Iz kategorije: Hrvatska