Datum objave: 28. Siječanj 2014

U Europi se danas obilježava Dan zaštite podataka

Nina Medić
Nina Medić

Širom Europe, već osmu godinu zaredom, 28. siječnja obilježava se Dan zaštite podataka, ili Dan privatnosti, kao podsjetnik na temu značaja zaštite osobnih podataka. Također, to je prilika za osvrt na Konvenciju 108 koju je donijelo Vijeće Europe još 1981. godine, kojom se štiti pravo na zaštitu osobnih podataka osoba pri automatiziranoj obradi osobnih podataka. Taj je dokument bio jedan od prvih pokušaja zaštite prava građana na privatnost i premda je od te inicijative prošlo više od 30 godina, ideja i modeli zaštite podataka nisu izgubili na relevantnosti, piše index.

Države članice Europske Unije su, u suradnji sa Europskom Komisijom usuglasile niz mjera kako bi zaštitile pravo svojih građana na zaštitu njihovih osobnih podataka prvenstveno kako bi se izbjegle nejednakosti u pravilima između zemalja članica. Premda je usklađen čitav niz mjera, rasprava se nastavlja, jer se novi izazovi stalno pojavljuju.

Budući da je ova tema od iznimnog značaja za sve građane Europske Unije, a i u želji da se podigne razina svijesti o ovoj tematici, te u svjetlu Dana zaštite podataka, predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj u sklopu svojih komunikacijskih aktivnosti pod nazivom 'politički dijalozi s EU u podne' organizira javnu raspravu na temu 'Zašto je potrebna reforma zaštite podataka u EU i koja su prava građana?', danas u prostorijama Kuće Europe, prenosi index.

Cilj rasprave je, poručuju iz Europske komisije, približiti ovu tematiku široj javnosti, te pojasniti prava od interesa za građane na području Europske unije. Rasprava će također biti prilika za diskusiju o izazovima zaštiti podataka koji slijede u budućnosti.

Iz kategorije: Hrvatska