Datum objave: 28. Siječanj 2014

Vitalij Kličko: Od prvaka borbe u ringovima do predvodnika borbe na ulicama Kijeva

Nina Medić
Nina Medić

Vitalij Kličko svoje je protivnike uglavnom obarao nokautom, postavši tako nedodirljivi vladar boksačkih arena,  no potkraj prošle godine oprostio se od ringa i posvetio politici tako da ovih dana na ulicama Kijeva vodi zasigurno najtežu borbu u životu, u kojoj, za razliku od boksa, nema pravila.

Prenosimo HRT-ov kratki presjek Kličkove sportske i političke karijere: „Zajedno krećemo naprijed, ako to znači metak u čelo, onda neka bude metak u čelo, ali na pošten, korektan i hrabar način“, poručio je nakon što su pale prve žrtve prosvjeda koji tjednima potresaju duboko podijeljenu Ukrajinu.

Malo-pomalo ovaj 42-godišnji, dva metra visok počasni boksački prvak (što znači da može izravno izazvati novog prvaka ako ponovno poželi navući rukavice) prometnuo se u prirodnog vođu oporbe. Neki će reći da mu nedostaje karizme koju imaju rođeni političari, ali u zemlji u kojoj se Narančasta revolucija iz 2004. pretvorila u veliko razočaranje, Kličkovo političko neiskustvo postaje prednost, a ne nedostatak. Prednost je i što ga, za razliku od većine sudionika na ukrajinskoj političkoj sceni, ne povezuju s korupcijom. Skupocjeni sat na ruci ili impresivan vozni park pripisuju se milijunima zarađenima u boksačkom ringu.

Sportsku karijeru Kličko je započeo u kickboxingu, gdje je postao svjetski amaterski prvak – boksu se posvetio tek u 25. U 47 profesionalnih borbi u teškoj kategoriji poražen je samo dvaput – od Chrisa Byrda i Lennoxa Lewisa -  a i tada je predavao mečeve zbog ozljeda iako je bio u bodovnoj prednosti, piše HRT.

Netipično za boksača, daleko je dogurao i u akademskom svijetu zaradivši titulu doktora sportskih znanosti. Odlično igra šah te govori četiri jezika – ukrajinski, ruski, njemački i engleski. 

Otac mu je bio sovjetski vojni pilot. Mladi Vitalij (rođen u Kazahstanu) odrastao je u vojnim bazama diljem bivšeg Sovjetskog Saveza. Oženjen je Natalijom Egorovom, bivšom sportašicom i manekenkom, s kojom ima troje djece. Pet godina mlađi brat Vladimir također je svjetski prvak u teškoj kategoriji (prema IBF, WBO i IBO verziji), a nakon Vitalijeva umirovljenja želi preuzeti i njegov WBC pojas.

U politiku Vitalij aktivno ulazi 2004., dajući potporu oporbenom predsjedničkom kandidatu Viktoru Juščenku. Dvaput se kandidirao za gradonačelnika Kijeva (jednom je bio drugi po broju glasova). Dobio je mandat u gradskom vijeću. Njegova stranka znakovita imena – UDAR – na parlamentarnim izborima 2012. osvojila je oko 14 posto glasova.

„Moj glavni cilj je da Ukrajina bude europska, moderna i demokratska zemlja s europskim standardom života. Imamo europski mentalitet, s Europom smo povezani povijesno“, kaže Kličko. Zato je tako teško prihvatio odluku predsjednika Viktora Janukoviča da ne potpiše sporazume o približavanju Europskoj uniji. Vlastima zamjera i zatvaranje političkih protivnika (u prvom redu Julije Timošenko), Janukoviča poziva da pronađe snage kako ne bi doživio sudbinu Ceausescua ili Gaddafija. Svjestan je da je jedinstvo oporbe jedini način za promjenu vlasti pa je pristao na suradnju s ultranacionalistima i pristašama Julije Timošenko.

„Da biste zadali udarac, morate skupiti prste. Moramo okupiti sve naše snage. Jedino tako možemo pobijediti“. Kličko ne taji da želi prijevremene predsjedničke izbore na kojima bi izazvao Janukoviča. No čini se da će vlasti, radilo se o prijevremenim ili redovitim izborima, učiniti sve kako bi onemogućile njegovu kandidaturu.

Potkraj prošle godine donijele su zakon prema kojem predsjednički kandidati moraju imati stalno boravište u Ukrajini deset godina prije izbora. S obzirom na to da je Kličko izbivao iz zemlje zbog boksačke karijere, nije teško zaključiti tko je glavna meta takvog zakona.

 

izvor: HRT

Iz kategorije: Hrvatska