Datum objave: 29. Siječanj 2014

Vremenske neprilike očekuju se i sutra, Hrvatska u "žutom"

Diana Ferić
Diana Ferić

ZBOG vremenskih neprilika izdano je za sutra  upozorenje Meteoalarma za cijelu Hrvatsku koja je u "žutom", prenosimo s portala Index.hr.  "Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike.", stoji u opisu simbola na Meteoalarmu.

Kako je objavljeno u Meteo kutku HTV-a, za mnoge nepovoljni vremenski uvjeti, posebice zbog velike vjerojatnosti poledice, sutra će biti u kontinentalnoj Hrvatskoj, a i na Jadranu će poteškoće mnogima uzrokovati jako, ponegdje i olujno jugo. Prognostičari Pomorskog meteorološkog centra (PMC) DHMZ-a upozoravaju na udare juga i do 45 čvorova, već u noći na otvorenome moru, a sutra će jugo pojačati i uz obalu.

Mjestimični slabi snijeg pada u unutrašnjosti zemlje. Tijekom prijepodneva očekuje se postupno razvedravanje u gorju, a poslijepodne u većem dijelu središnje i istočne Hrvatske. U Podravini i Međimurju razvedravanje se očekuje navečer, javlja DHMZ.

Danas će na Jadranu djelomice sunčano, u južnoj Dalmaciji i na dubrovačkom području do sredine dana oblačnije uz mjestimičnu kišu, u Konavlima susnježicu. Vjetar u unutrašnjosti slab. Na Jadranu slaba i umjerena bura, na otvorenome sjeverozapadnjak, navečer jugo. Najviša temperatura u unutrašnjosti od -3 do 0, na Jadranu većinom od 5 do 10°C, a navečer će osjetnije zahladiti.

Prema podacima DHMZ-a u 7 sati na Sljemenu je palo novih šest centimetara snijega (ukupno 43). Najviše novog snijega, 10 centimetara, palo je u Lipiku i trenutno ima ukupno 16 centimetara. U Karlovcu je napadalo devet centimetara snježnog pokrivača te je visina snijega sada 30 centimetara.

U Begovom razdoblju zabilježeno je 42 centimetara snijega, u Delnicama 41, Ogulinu 36, Virovitici 26.

Snijeg je padao jučer i na Jadranu. Snježni pokrivač zabilježen je i u Šibeniku, Zadru, Pakoštanima, Braču te u većem dijelu Dalmatinske zagore.

Slab snijeg još uvijek pada u Zagrebu, Varaždinu, Vinkovcima, Križevcima, Koprivnici, Slavonskom Brodu, Slunju, Karlovcu, Đakovu, Bjelovaru, Bednji i drugim gradovima.

Na Zavižanu je trenutna temperatura -12 stupnjeva, a na Sljemenu je zabilježeno -9. Hladno je i u Udbini (-8), Delnicama (-7).

Najviše temperature, 6 stupnjeva Celzijevih, zabilježene su u Dubrovniku, Komiži i na Lastovu.

Bura i snijeg otežavaju promet

Zbog bure na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabranjen je promet autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima (I skupina), izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu je trajektna linija Lopar-Valbiska, Ubli - Vela Luka - Hvar - Split , Korčula - Hvar – Split i Split-Bol-Jelsa.

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobića.

Snijeg pada u Gorskom kotaru, dijelu Like, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te u Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica pa HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i da ne kreću na put bez zimske opreme.

Za sva teretna vozila promet je zabranjen na D60 Biorine-Vinjani Donji i na ŽC6180 Zagvozd-Grubine, a zbog mećave je zatvorena i D218 Bruvno-Dobroselo-Mazin, na kojoj je vidljivost 5 metara.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama zabranjen je promet na brojnim cestama zbog zimskih uvjeta, mjestimice ugaženog snijega ili leda na kolniku.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na graničnim prijelazima Ličko Petrovo Selo i Vinjani Donji.

 

Iz kategorije: Hrvatska