Datum objave: 15. Veljača 2014

Mali odaziv na prosvjed u Hrvatskoj organiziran preko Facebook grupe

Nina Medić
Nina Medić
Prosvjedi koji su se preko Facebook stranice "Otpor sistemu" organizirali u Hrvatskoj kao znak potpore onima u Bosni počeli su danas točno u podne u nekoliko hrvatskih gradova, piše Večernji.
 
Nakon okupljanja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu oko sto mladih ljudi, većinom BBB-a, krenula je Radićevom ulicom, vjerojatno prema Markovom trgu, ali ih je kod Kamenitih vrata zaustavila policija. Na svom putu prema Kamenitim vratima, bacali su petarde i pjevali "Zovi samo zovi", a čulo se i "Za dom spremni". Kada ih policajci nisu pustili, kod Kamenitih vrata su ostavili maslinove grančice i otišli Jurišićevom ulicom. Jedan od prosvjednika, Nikola Vidović, održao je govor u kojem je rekao da će se narod "probuditi za mjesec, dva" i pozvao na oružanu pobunu, prenosi Večernji.
 
Prosvjednici su pred sjedištem SDP-a vikali "lopovi, lopovi" i tražili su da odstupi ministar financija Slavko Linić. Policija je privela jednog mladića koji je bacao kovanice ispred zgrade SDP-a.
 
Na središnjem osječkom trgu točno u podne okupilo se tek nekih 50-ak ljudi. Stigli su na prosvjed protiv Vlade. Tko ih je organizirao, ne znaju. Organizatori se nisu pojavili.
 
'Doznali smo za ovo preko Facebooka i poslije smo taj događaj dijelili između sebe, ali se organizatori uopće nisu pojavili' kaže studentica Marijana Katalenić koja je stigla s transparentom "Gdje je nestao čovjek?". Zajedno s prijateljem Bernardom Bestvinom podržava svaku dobru incijativu.
 
'Pojavio sam se kako bih iskazao svoje nezadovoljstvo. Nije moja sramota što mi je loše!' ogorčen je Robert Orešković. Kao i Marijanu, zasmetalo ga je što se nisu pojavili organizatori. Slične stvari, dodaje, i sami su organizirali, ali su prethodno okupljanje prijavili uredno policiji kako bi sve bilo regularno.
 
"Liniću, odlazi!" poručilo je pedesetak prosvjednika koji su danas u podne prošli riječkim Korzom. Okupili su se na mirnom prosvjedu kojemu su se odazvali preko društvenih mreža.
Vlada ne funkcionira onako kako bi trebala i nije sposobna osigurati građanima normalan život, pa bi trebala odstupiti i prepustiti sposobnijima vođenje države, poručili su zabrinuti stanjem u Hrvatskoj.
 
Poznati riječki buntovink Marin Miočić Stošić Vladi zamjera što nije provela tri najvažnije reforme, a pridružila mu se i Slavica Šota ispred Riječkog pokreta otpora.
'Reformu hrvatskog teritorija na način jednog novog teritorijalnog preustroja, nije pročistila javne službe od političkih podobnika i općenito te političke nomenklature, roda i poroda, a ono što je najbitnije, nije koncipirala Zakon o radu kako bi dinamizirala naš gospodarski život s kojim bi se mogli  uhvatiti Europe' kazao je Miočić Stošić.
 
Na Facebook stranici "Otpor sistemu! (Rušimo Vladu)" pisalo je da su prosvjedi "rat s korumpiranom Vladom". "Hrvatice i Hrvati, vrijeme je da se izvrši udar na ovu vlast, zar ćete vječno blejati po Facebooku i ništa ne činiti?", pišu pokretači grupe u predstavljanju prosvjeda te dodaju pitanje "hoćete li dopustiti da vaša djeca ili unuci budu gladni kruha. Moramo izboriti konačnu pobjedu hrvatskog naroda nad izdajicama i lopovima koji nam oduzimaju zadnji pedalj zemlje, zadnju kunu iz džepa", pišu organizatori prosvjeda u oštrom pozivu na demonstracije protiv Vlade i dodaju kako se "nema smisla boriti se preko tipkovnice", javlja Večernji.
 
Iz kategorije: Hrvatska