Datum objave: 15. Veljača 2014

Udruga liječnika:Zdravlje ne smije biti privilegija bogatih

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), osnovana krajem prošle godine, predstavila se danas javnosti, a njezin predsjednik Trpimir Goluža istaknuo je da im je cilj podići opći društveni ugled liječnika, osnažiti poziciju u pregovorima s poslodavcem, ali i očuvati javni zdravstveni sustav, kako zdravlje ne bi postalo samo privilegija bogatih, piše tportal.

'HUBOL je vjerodostojna udruga mladih liječnika koja se ne boji zdravstvene administracije i zna kako se boriti za bolje sutra hrvatskih liječnika na dobrobit pacijenata. Hrvatski javni zdravstveni sustav nacionalno je pravo koje se mora sačuvati', rekao je Goluža na predstavljanju udruge pred 200-tinjak okupljenih liječnika raznih specijalnosti, od netom završenih studenata do predstojnika klinika iz svih dijelova Hrvatske.

Za ugroženost zdravstvenog sustava Goluža je prozvao pogrešne politike i kalkuliranje pojedinaca vlastitim interesima nauštrb javnog dobra. 'Najviši predstavnici državne vlasti nazivaju nas kradljivcima državnog proračuna. Nas ne zanima tko je na vlasti, već kako se ta vlast odnosi prema zdravstvenom sustavu', poručio je Goluža.

Cilj nam je spasiti sustav za koji smo se 20 godina školovali, rekao je. Na interes mnogih koji se pitaju tko stoji iza udruge, odgovorio je kako iza njih stoji 'samo struka i brojni kolege, a podržavaju ih i drugi pametni, politički neopterećeni, ljudi'.

Poručio je i da će udruga podržavati sve što vodi unaprjeđenju zdravstvenog sustava, upozoravati na pogreške i za njih zahtijevati odgovornost. Dopredsjednik HUBOL-aPavo Kostopeč predstavio je rezultate anketiranja pacijenata KBC-a Zagreb, KBC-a Sestara milosrdnica KB-a Merkur i KB-a Dubrava. Oko 1700 korisnika zdravstvenih usluga liječnicima su dali prosječnu ocjenu 4,53. Pozivajući se na anketu, Kostopeč je ustvrdio da su pacijenti zadovoljni liječnicima, ali nisu zadovoljni sustavom.

Aludirajući na nedavno potpisani kolektivni ugovor za zdravstvo, poručio je da HUBOL neće dopustiti da nitko drugi, u ime liječnika, određuje njihova prava i obveze. 'Ovo je borba za zaštitu liječničkih prava, želimo vratiti izgubljeni društveni status', poručio je Kostopeč.

Velikom pljeskom pozdravljen je abdominalni kirurg iz KB Dubrava Leonardo Patrlj, smijenjen tijekom štrajka s dužnosti predstojnika kirurgije u toj bolnici, zbog neažurnog vođenja evidencije sudionika u štrajku.

'Bili ste vrhunski čovjek koji je štitio sve koji su bili ugroženi. Vaša sudbina postala nam je inspiracija da se organiziramo. Ova udruga neće dopustiti da se ikome više dogodi ono što se Vama dogodilo', rekao je Goluža predstavljajući Patrlja.

Patrlj je pak poručio da će se udruga pružiti otpor svima koji ne drže do bolničkih liječnika jer su problemi veliki, a počet će ih se, kaže, odmah rješavati.

Najveći pljesak okupljenih dobio je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji je krajem prošle godine pokrenuo štrajk liječnika prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud. Babić je nedavno proveo tjedan dana u istražnom zatvoru u Remetincu, a tužiteljstvo ga tereti da je prava vojnog invalida stekao na temelju lažiranja dokumentacije te se time okoristio za čak 600 tisuća kuna.

Ivica Babić nakon skupa u izjavi novinarima opovrgnuo je da je ministar zdravlja Rajko Ostojić povećao plaće liječnicima i time ugrozio državni proračun.

'Liječnicima su dali minimum minimuma koji su morali dati. Ne vidim što je napravio na dobrobit liječnika. Proglašavanjem ništetnim kolektivnog ugovora iz 2011. liječnicima je napravljeno puno štete, a posljedično se sustav nalazi u ovakvom stanju. Kakav će biti pravorijek Vrhovnog suda vezano uz poništeni kolektivni ugovor još će se vidjeti. Očekujemo da će rješenje biti povoljno za nas jer, sudeći po dosadašnjim slučajevima, dobivamo na sudovima. Sudovi su nezavisni, vjerujemo u pravnu državu', poručio je Babić.

 

Iz kategorije: Hrvatska