Datum objave: 17. Veljača 2014

Sindikati: „Licemjerno je da Vlada nekima smanjuje plaće, a obnavlja vozni park!“

Nina Medić
Nina Medić

Čelnici Matice hrvatskih sindikata oštro su reagirali na najavu smanjenja plaća u javnim službama nakon što su iz Vlade potvrdili da se u sklopu rebalansa razgovara i o smanjenju dodatka na plaće. Sindikati su taj potez ocijenili licemjernim jer se za ministre i premijera istodobno kupuju luksuzni automobili, javlja HRT.

Smatraju kako je žalosno da u isto vrijeme dok obnavljaju svoj vozni park, nema socijalnog dijaloga sa sindikatima, nego o smanjenju plaća razgovaraju sami sa sobom u Vladi.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja pozvala je ministra financija Slavka Linića da svi podjednako podnosimo teret krize. Pozivam ministra da dijeli sudbinu naših članova i vozi se javnim prijevozom, istaknula je Šprem.

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata optužio je Vladu na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem da promašenom i neuspješnom ekonomskom politikom već šestu godinu mrcvari građane, pa zato mora otići.

Komentirajući najave da će zbog smanjenja proračunskog deficita Vlada smanjiti plaće u javnom sektoru, Ribić je na konferenciji za novinare ustvrdio da ekonomski podkapacitirana Vlada obmanjuje narod u svojoj nemoći da stvori temelje za gospodarski oporavak, kao i bezidejni i nesposobni poslodavci, a ceh plaćaju radnici.

Najavio je da će sindikati javnih službi na eventualno smanjenje plaća odgovoriti na način, u opsegu i vremenu koje će ocijeniti najsvrsishodnijim. Radnici moraju shvatiti da, ako se sami ne uključe u borbu za svoja prava, sindikati im u tome ne mogu pomoći, poručio je Ribić. Ustvrdio je da su plaće u javnim službama od početka krize pale za 25 posto.

Iz kategorije: Hrvatska