Datum objave: 18. Veljača 2014

Vodni val prolazi kroz Zagreb i kreće prema Sisku

Nina Medić
Nina Medić

Noć je u Hrvatskoj prošla mirnije nego što se očekivalo ali najavljeni vodni val stiže prema pogođenim područjima, piše tportal.

Zoran Čavlović, voditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda javio se Media servisu s najnovijim informacijama: 'Tijekom noći vodni val je ušao u Hrvatsku, dakle prvi od ova dva najavljena iz Slovenije. Trenutačno prolazi kroz područje grada Zagreba. Vodni val je u protoci od 1500 kubika što je dalo maksimalni vodostaj u Zagrebu od 307 cm, što su pripremne mjere od poplava. Vodni val sad putuje prema Sisku na najproblematičnije područje. Proteklih dana najgore je bilo kod Siska i Velike Gorice. Na tom je području proglašena i elementarna nepogoda. Očekuje se da će se vodni val kod Jasenovca spojiti s Unom pa bi se višak vode trebao oteretiti u Lonjskom polju.'

Posljedice vala trebale bi biti blaže od ranije prognoziranih, no ipak spremni su timovi za evakuaciju, a u pripravnosti je i vojska. Da je stanje posljednjih dana bilo jako ozbiljno govori i činjenica da je ponestalo vreća za pijesak kojima se grade zečji nasipi pa su vlasti molile i susjedne zemlje za pomoć. Idući val očekuje se već u četvrtak, a premijer Zoran Milanović poručio je ove nedjelje da nije siguran isplati li se više ulagati u infrastrukturu ili jednostavno u budućnosti evakuirati ljude i nadoknaditi im štetu, javlja tportal.

Iz kategorije: Hrvatska