Datum objave: 19. Veljača 2014

Na prosvjedima u Kijevu ubijeno više od 20 ljudi

Nina Medić
Nina Medić

Više od 20 ljudi ubijeno je u sukobima između prosvjednika i policije u Kijevu, uključujući sedam policajaca ubijenih u pucnjavi.  Nakon što je policija u utorak u 19 sati po srednjoeuropskome vremenu počela "protuteroristčku operaciju" na kijevskom Trgu nezavisnosti prosvjednici su, prema tvrdnjama lokalnih medija, zauzeli vladine zgrade u nekoliko gradova u zapadnom dijelu te zemlje, javlja tportal.

Viktor Janukovič, ukrajinski predsjednik pozvao je u srijedu vođe oporbe da se odvoje od radikala te ih upozorio da će u suprotnom s njima "drukčije razgovarati", javio je Reuters. Janukovič je također, u službenoj izjavi, za neke članove protuvladine oporbe kazao da su "prešli crtu" kada su svoje pristaše pozvali da donese oružje na demonstracije na središnjem trgu u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu. Predsjednik je te ljude nazvao "kriminalcima", rekavši da će se s pravdom suočiti na sudu.

Vitalij Kličko, opozicijski vođa ranije je, nakon razgovora s predsjednikom Janukovičem, kazao da nije postignut dogovor kako prekinuti nasilje. Kličko je rekao da je napustio sastanak u utorak navečer nakon što je predsjednik zahtijevao da središnji kijevski trg, koji su zauzeli protuvladini prosvjednici, bude bezuvjetno očišćen, prenosi tportal.

Iz kategorije: Hrvatska