Datum objave: 31. Ožujak 2014

Danski ulagači poručili: „Izmijenite zakon ili konoplju uzgajamo u Srbiji“

Nina Medić
Nina Medić

Skupina danskih ulagača predstavila je na današnjoj konferenciji za novinare svoje namjere ulaganja u proizvodnju industrijske konoplje u Hrvatskoj, prenosi Index. Međutim, unatoč činjenici da je naša država prije tridesetak godina bila u samom vrhu po proizvodnji ove industrijske biljke, danas je u Hrvatskoj komplicirano pokrenuti proizvodnju industrijske konoplje, koja je po zdravlje sasvim bezopasna i neškodljiva biljka.

Grupa danskih poljoprivrednika, na čelu koje je Jan Lund Larsen, planira do kraja idućeg tjedna otvoriti tvrtku "Cooperation for Bio Diversity", a njihova ulaganja, prema najavama trebala bi se odvijati, prvensteveno na području Požeške doline.

Osnovna zapreka njihovom ulaganju u Hrvatskoj je rigidan zakon, koji priječi bolje iskorištavanje konoplje. Naime, u Hrvatskoj se konoplja može uzgajati samo za proizvodnju ljudske i životinjske hrane. Iako je uporaba industrijske konoplje u svim ostalim članicama Europske unije vrlo razvijena, kod nas je njena iskorištenost slaba, zbog zakonskih ograničenja.

Prema najavama, zainteresirani su za sjetvu, već ovog proljeća, na najmanje 200 hektara u Hrvatskoj, iako je to malo vjerojatno jer rokovi za sjetvu istječu, a teško je očekivati promjenu zakona u kratkom roku.

Kako piše Index, Ministarstvo poljoprivrede, u više navrata predlagalo je Ministarstvu zdravlja, kao nadležnom za Zakon o suzbijanje zlouporabe droga, njegove izmjene, kako bi se omogućio uzgoj industrijske konoplje, odnosno njeno bolje iskorištavanje, kroz niz proizvoda koji se upotrebljavaju u prehrambenoj, farmaceutskoj, građevinskoj, kozmetičkoj i tekstilnoj industriji, te autoindustriji, industriji papira i proizvodnji biogoriva.

 Iako je Hrvatska, danskim ulagačima atraktivna jer je članica Europske unije, u pregovorima su i sa Srbijom. "Ukoliko Srbija liberalizira uzgoj industrijske konoplje brže od Hrvatske, vrlo vjerojatno ćemo planiranu proizvodnju već iduće godine, u cijelosti preseliti u susjednu Srbiju“, poručio je Larsen.

Pedesetih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj je pod industrijskom konopljom bilo 20 tisuća hektara zemlje. Jedno vrijeme je čak na snazi bila odredba po kojoj su poljoprivredna gospodarstva bila obvezna sijati industrijsku konoplju, od koje se može proizvesti najmanje 25tisuća raznih vrsta proizvoda.

"Toga nigdje u Europi nema i nejasno je zašto Hrvatska sama sebe ograničava kad to od nje nitko ne traži. U mojoj zemlji bi ministar zdravlja i ministar poljoprivrede uklonili takvu rečenicu iz pravilnika telefonski", poručuje danski investitor hrvatskom zakonodavcu te naglašava kako će ukoliko se ovo kruto slovo zakona izmijeni, rado započeti s ulaganjem.

Iz kategorije: Hrvatska