Datum objave: 03. Lipanj 2014

Predsjednik Josipović:Sigurnosne službe nisu pratile Slavka Linića

Diana Ferić
Diana Ferić

'Sigurnosno-obavještajna služba nije obavljala nikakvo postupanje niti nadzor spram bivšeg ministra financija Slavka Linića, utvrdio je izvanredni nadzor Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost', kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović na današnjoj konferenciji za medije, prenosimo s tportala.

 

Dodao je kako obavljeni nadzor ne obuhvaća eventualno postupanje DORH-a i policije jer to nije u domeni Predsjednika RH. 

'SOA je dala kratko izvješće u kojem se navodi da Linić i članovi njegove obitelji nisu bili predmet obrade. Zatražio sam i izvanredni nadzor vijeća za Nacionalnu sigurnost, jutros sam dobio Izvješće u kojemu su se provjerili svi navodi SOA-e koji su se pokazali točnima. 'Obavljeni su razgovori s 20 ravnatelja SOA-e, provjerena baza podataka. Uvidom u materijale utvrđeno je da nije bilo postupanja. Linićevo ime spominje se na nekoliko mjesta, ali radi se o samoj sigurnosnoj provjeri Linića, provjeri određenih službenika Ministarstva financija i prijetnji koje je putem Facebooka dobio. Set dokumenata u kojima se Linić spominje obuhvaća nadzor određenih osoba koje su njega spominjale, ali ne i nadzor njega samog', istaknuo je Josipović.

Provjera je obavljena i u Operativno-tehničkom centru kriterijem telefonskog broja i imena i tu je utvrđeno da nije bilo postupanja prema Liniću. Na pitanje je li povrijeđena tajnost dokumenata jer su određeni dijelovi procurili u medije, predsjednik je istaknuo kako ovo izvješće nije bilo klasificirano kao tajno pa da nije bilo nikakve povrede tajnosti.

Iz kategorije: Hrvatska