Datum objave: 11. Lipanj 2014

Milanović kreće u rekonstrukciju Vlade: Tko od ministara ostaje, a tko odlazi?

Nina Medić
Nina Medić

Premijer Zoran Milanović već bi danas mogao bi objaviti promjene u Vladi, neslužbeno doznaje HTV. Očekuje se da će prije odlaska u Brazil izvijestiti javnost o tome koji ministri napuštaju Banske dvore, a tko ulazi u njegov tim.

Uoči toga ne stišavaju se reakcije na sjednicu SDP-ova Glavnog odbora i izbacivanje Slavka Linića. Zlatko Komadina s predsjednikom svoje stranke i dalje komunicira putem medija. Komadina, pretendent na Milanovićevu stranačku funkciju, ne miruje. Iz svoje stranačke baze, najjače SDP-ove utvrde Rijeke premijeru šalje javnu poruku kako su, 47 članova Glavnog odbora koji su glasovali protiv isključenja Linića iz stranke, legalisti, a ne pučisti.

Smatra kako nema razloga za smjenu ministara koji su glasovima bili uz Linića te izjavio da će takav potez Milanovića smatrati revanšizmom. Tako, ako se Komadinu pita, ne treba raditi ni rekonstrukciju Vlade.

Revanšizam ili ne, premijer ide u rekonstrukciju Vlade. I to, neki tvrde, već danas. Prema neslužbenim informacijama HRT-a, prvi je na udaru Rajko Ostojić. Pomanjkanje rezultata mogao bi biti službeni razlog.

 

Mirando Mrsić, čini se, nije na izlaznim vratima Banskih dvora, nagađa tportal. Ali se sve više nagađa da jest Tihomir Jakovina. Klima se navodno i ministarska fotelja Željka Jovanovića. No o razdvajanju ministarstva na znanost i obrazovanje u ovom se trenutku i ne razmišlja. Ali zato premijer razmišlja o smanjivanju ovlasti Branku Grčiću koji je nakon Čačićeva odlaska preuzeo poslove vezane uz investicije.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, novi ministar zdravlja mogao bi biti Siniša Varga, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, inače veliki Ostojićev oponent, prenosi tportal.

Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list najvjerojatniji Jovanovićev nasljednik je Vedran Mornar, profesor na FER-u. Navodno je Jovanović svoje najbliže suradnike obavijestio da odlazi s ministarskog mjesta. Ministarstvo obrazovanja bi navodno trebao napustiti i Jovanovićev zamjenik Saša Zelenika, također Riječanin koji će se vratiti na svoje staro radno mjesto u Centar za mikroznanost i nanotehnologije u Rijeci. Prema pričama u akademskim krugovima Zelenikino mjesto ponudit će se aktualnoj prorektorici zagrebačkog Sveučilišta Blaženki Divjak. Upražnjeno će najvjerojatnije ostati i mjesto pomoćnika za sport Petra Skansija. O tome tko će ga naslijediti odlučit će novoizabrani ministar.

Zanimljvo je, ističe Novi list, da su se oba ministra, i Ostojić i Jovanović za danas pripremili strateške dokumente iz svoga resora za sjednicu Vlade. Tako je Ostojić najavio da bi se na sjednici Vlade trebao naći Masterplan racionalizacije bolničkog sustava, što je ključni operativni dokument za razvoj bolnica. Već ranije najavljivano je i da će Jovanović ovaj tjedan na Vladu sa strategijom obrazovanja. Ako te dvije točke prođu Uži kabinet prije same sjednice, a uslijedi i smjena dvojice ministara bit će to poprilično čudna situacija u kojoj ministri odlaze iz Vlade, a Vlada u važnim područjima kao temelje za buduće poteze potvrđuje dokumente koje su ti ministri donosili i predložili.

Iz kategorije: Hrvatska