Datum objave: 16. Srpanj 2014

Ivana Maletić: Mlade treba poticati na samozapošljavanje i poduzetništvo

Nina Medić
Nina Medić

Šibenčanka Ivana Maletić, zastupnica u Europskom parlamentu danas je na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu podržala rezoluciju Zapošljavanje mladih.

Maletić je rekla kako je ova rezolucija alarm koji poziva na akciju i reakciju. Pozivaju se države članice da poduzmu konkretne mjere za otvaranje radnih mjesta i poticanje poduzetnika u zapošljavanju mladih, ali i poticanju mladih za samozapošljavanje i poduzetništvo.

"U definiranju mjera trebamo slušati mlade, uključiti ih u donošenje odluka. A što nam oni poručuju? Žele poticajne mjere za poduzetnike za otvaranje radnih mjesta, žele poticaje za samozapošljavanje i poduzetništvo mladih. Ne žele socijalne mjere, a one im se najviše nude. Ne smijemo svojom pasivnošću mlade dovoditi pred zid da se vesele socijalnim mjerama jer ničeg drugog nema", kazala je Maletić.

Maletić je istaknula primjer Hrvatske: "Hrvatska vlada je donijela mjere stručnog osposobljavanja: mladi rade godinu dana za 210 eura i mali broj ostaje zaposlen. Poslodavci nisu motivirani zaposliti mladu osobu nakon ove mjere jer nemaju pravo na olakšice koje inače dobiju za prvo zaposlenje. Mladi nisu za tu mjeru, ali su u bezizlaznoj situaciju, bili su protiv njenog ukidanja jer Vlada nije imala namjeru uvesti zamjenske kvalitetnije mjere. A barem nešto je bolje od ništa. Mladi to nisu zaslužili".

"Moramo se promijeniti - mladi ne smiju samo pro forme biti na prvom mjestu već se zajedno s njima trebaju osmisliti i provoditi programi i mjere za njihovo zapošljavanje i bolje obrazovanje", zaključila je Maletić.

Zastupnica Maletić održala je brojna savjetovanja o europskim politikama za mlade i mogućnostima korištenja europskih fondova na hrvatskim sveučilištima, veleučilištima, fakultetima i visokim školama. 

Iz kategorije: Hrvatska