Datum objave: 10. Listopad 2014

Točno u ponoć počinje prikupljanje potpisa protiv monetizacije autocesta u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Inicijativa  „Ne damo naše autoceste!“ počinje prikupljati potpise za referendum protiv davanja autocesta u koncesiju noćas, točnije u ponoć 10. listopada u Splitu, na Rivi kod Marmontove i u Zagrebu, na Trgu bana Josipa Jelačića, izvijestili su iz ove inicijativeSljedećeg jutra prikupljanju potpisa pridružuju se i drugi gradovi diljem Hrvatske, a trajat će do subote, 25. listopada.

„Vlada je odlučila izabrati najnepovoljniji model rješavanja javnog duga, a to je davanje autocesta pod koncesiju i mi se tome protivimo. Organizirali smo se u svim gradovima, u svim naseljima. Od sutra će se na štandovima u svakom naseljenom mjestu moći potpisivati ova inicijativa, a akciju počinjemo večeras u ponoć u Zagrebu i Splitu, kazao je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, prenosi tportal.

Iz inicijative napominju kako je zaduživanje putem koncesije najskuplje zaduživanje, a koncesionar će u tih četrdeset godina zaraditi oko 80 milijardi kuna. Promet će rasti za još jedan posto, a očekuju nas i izgradnja koridora 5C i Jadransko-jonske autoceste.

Ovaj je inicijativa održala prijepodne konferenciju za medije na Trgu svetog Marka u Zagrebu gdje su velikim brojkama i ilustrativno naglasili koliko bi koncesionar mogao zaraditi na našim autocestama. 'Ovaj iznos je dovoljan, od 80 milijardi za izgradnju 300-tinjak bolnica, oko četiri tisuće vrtića, 2 tisuće škola, znači cijeli niz potrebnih infrastrukturnih objekata za razvoj školstva, za bolje liječenje, veću sigurnost…kazao je na Markovom trgu Teodor Celakoski te je ukazao na niz štetnih popratnih posljedica.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović prije dva dana je izjavio kako smatra da bi referendum protiv monetizacije hrvatskih autocesta bio  „oblik opstrukcije'Vlade da vodi ekonomsku politiku“,predlaže i donosi mjere koje jačaju gospodarstvo i imaju povoljan učinak na nacionalne financije'. „U Hrvatskoj je potpuno normalno da se u koncesiju da komad obale na 100 godina i to je normalno i zakonito, a postoji i niz drugih koncesija. Ali kada se razmišlja o tome da se 'popeglaju' dugovi i kriminal prethodnika tako da se te ceste u stvari iznajme po strogim pravilima, onda se tu pokušava profitirati i u stvari srušiti sve ono što mi pokušavamo izgraditi', rekao je Milanović odgovarajući na pitanje novinara što misli o mogućem referendumu protiv monetizacije autocesta. 'Ali ako se u ovom trenutku skupi dovoljan broj potpisa i onda održi referendum na koji može izaći pet ljudi i on je valjan, mi nemamo način da se tome suprotstavimo. Sve što želimo je popraviti i korigirati ranije greške i kriminal. Sve se to može opstruirati, dovoljno je malo napora i to je to“, rekao je.

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska