Datum objave: 17. Listopad 2014

Suđenje Perkoviću:Špiljak inicirao ubojstvo da bi prikrio ilegalne poslove sina Vanje!?

Diana Ferić
Diana Ferić

Suđenje  Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića započelo je danas  čitanjem optužnice u kojoj se optuženi okrivljaju za planiranje i davanje naloga za ubojstvo tog hrvatskog emigranta, piše Index.hr.

Prethodno je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster započeo postupak zahtjevom svjedocima koji se nalaze u publici da napuste dvoranu jer svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima.

"Dobio sam informaciju da se neki svjedoci nalaze u publici i zamolio bih ih da napuste dvoranu", rekao je sudac Dausner, koji je nakon toga izravno prozvao svjedoka Roberta Zagajskog.

Nakon što je predsjednik sudskog vijeća završio s utvrđivanjem osobnih podataka optuženih, državni odvjetnici su započeli s čitanjem optužnice.

Mustač naredio Perkoviću da isplanira ubojstvo Đurekovića

Kao predstavnici optužbe pred sudom su se pojavili državni odvjetnici pri Glavnom državnom odvjetništvu Wolf Dieter Dietrich i Lienhard Weiss, koji su obavljali ovu dužnost i u procesu protiv Krunoslava Pratesa 2008., koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Zdravku Mustaču se predbacuje da je suoptuženom Perkoviću "u Zagrebu ili negdje drugdje" i to prije 28. srpnja 1983., dakle prije ubojstva Đurekovića, kao nadređeni dao nalog za planiranje ubojstva hrvatskog emigranta Đurekovića.

Perkoviću se predbacuje da je "u Luksemburgu i na drugim mjestima" zasad nepoznatim počiniteljima svjesno pomogao u počinjenu kaznenog djela ubojstva.

Perkoviću se između ostalog predbacuje da je nepoznatom počinitelju predao ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen.

Špiljak inicirao ubojstvo da bi prikrio ilegalne poslove sina Vanje

Nakon detaljnog opisa počinjenog djela, odvjetništvo zaključuje kako su ubojstvo naložile "zasad neidentificirane osobe u komunističkom vrhu". Državno odvjetništvo nadalje polazi od toga da je ubojstvo Stjepana Đurekovića inicirano od strane komunističkog čelnika Mike Špiljka koji je time htio ukloniti svjedoka koji bi mogao svjedočiti u slučaju ilegalnih poslova njegova sina Vanje, koji je također kao i Đureković bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina.

Državno odvjetništvo je zaključilo kako se radi o ubojstvu iz "kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda".

"Optuženima je bilo jasno da će Đureković biti ubijen uz njihovu pomoć", stoji u optužnici.

Nakon čitanja optužnice optuženi Perković i Mustač su preko svojih odvjetnika poručili da će se braniti šutnjom tj. da neće davati nikakve izjave u vezi s osobama ili događajima koji će biti predmetom suđenja.

Istodobno Perkovićev odvjetnik Bayer je iznio primjedbu u svezi sa svjedocima.

"Imamo informacije i dokaze da su neki svjedoci primili novac i upute od Njemačke obavještajne službe (BND-a) kako svjedočiti u ovom procesu", rekao je Beyer našto mu je sudac ukazao na to da kasnije u iznošenju obrane mora biti konkretniji i reći o komu se konkretno radi.

Mustač i Perković stigli dobro raspoloženi

Dvojica optuženika pristigli su dobro raspoloženi u sudnicu kamo su dovedeni iz zatvora Stadelheim, u kojem su boravili od izručenja u travnju odnosno kolovozu ove godine. Uz njih na sud su pristigli njihovi branitelji, minhenski odvjetnik Peter Wagner, koji je dio odvjetničkog tima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom, a u kojemu su još minhenski odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr te odvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske.

Prosvjednici vrijeđali Nobila

Ispred zgrade Višeg zemaljskog suda u Muenchenu više desetaka prosvjednika okupilo se uoči početka suđenja u sklopu za danas najavljenih prosvjeda na kojima pripadnici hrvatske zajednice traže procesuiranje ubojstava hrvatskih emigrantskih političara koje su izvele jugoslavenske tajne službe. Prosvjednici su prilikom dolaska na sud vrijeđali Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila.

Suđenje dvojici pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi izazvalo je veliko medijsko zanimanje te se za praćenje procesa akreditiralo 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske.

U optužnici koju je glavno državno odvjetništvo iz Karlsruhea krajem svibnja podiglo protiv Josipa Perkovića, bivšeg visokog dužnosnika jugoslavenske Službe državne sigurnosti te kasnije u neovisnoj Hrvatskoj i ministarstva unutarnjih poslova, predbacuje da je planirao i organizirao ubojstvo Stjepana Đurekovića.

"U tu svrhu optuženi je stupio u kontakt sa svojim doušnikom Krunoslavom P. (Pratesom) koji je bio blizak Stjepanu Đurekoviću i čije je povjerenje uživao. Nakon što je optuženi svog doušnika uputio u planove o ubojstvu Đurekovića, odlučili su za mjesto ubojstva odabrati garažu u Wolfratshausenu pokraj Muenchena u vlasništvu Krunoslava P. Nakon toga je Krunoslav P. optuženom predao kopiju ključa garaže koju je ovaj, direktno ili preko posrednika, dostavio počiniteljima ubojstva. S ovom kopijom ključa počinitelji su neopaženo ušli u garažu gdje su 28.srpnja 1983. dočekali Đurekovića te ga usmrtili s nekoliko hitaca iz vatrenog oružja te udarcima tupim predmetom po glavi", stoji u optužnici.

U optužnici drugooptuženom Zdravku Mustaču od kraja srpnja stoji da je optuženi od 1982. do 1985. obnašao dužnost voditelja bivše jugoslavenske tajne službe SDS i da je kao takav bio pretpostavljeni djelatniku SDS-a Josipu Perkoviću.

"Najvjerojatnije na proljeće 1982. optuženi je, također optuženom, Josipu P. (Perkoviću) izdao nalog za planiranje i pripremu ubojstva jugoslavenskog oporbenog političara Stjepana Đurekovića", stoji u optužnici u kojoj se zatim, kao i u optužnici protiv Perkovića, opisuje slijed događaja koji je kulminirao Đurekovićevim ubojstvom.

U slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića njemačko pravosuđe već je 2008. na doživotnu kaznu zatvora osudilo hrvatskog državljanina Krunoslava Pratesa. Već tijekom tadašnjeg suđenja, koje se zbog, kako je to tada priopćio viši zemaljski sud u Muenchenu, otezalo dvije godine zbog nesuradnje pravosudnih organa u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, spominjalo se ime Josipa Perkovića i Zdravka Mustača

U presudi Pratesu koji je, na kraju osuđen zbog sudioništva u ubojstvu, a ne pomaganja u ubojstvu kako je prvobitno stajalo u optužnici, spominju se i mogući razlozi ubojstva.

Tijekom suđenja Pratesu postavljena je teza kako je Đureković ubijen zbog spoznaja o navodnoj umiješanosti Vanje Špiljka, sina kasnijeg predsjednika predsjedništva Jugoslavije Mike Špiljka, u malverzacije oko financijskog poslovanja naftne tvrtke INA u kojoj je Stjepan Đureković do odlaska u Njemačku radio kao direktor marketinga.

Presuda Pratesu se najvećim dijelom zasnivala na svjedočenjima glavnih svjedoka optužbe Vinka Sindičića i Bože Vukušića, kao i na opširnim analizama jugoslavenskog političkog sustava i funkcioniranja obavještajne službe. Ova dva svjedoka se spominju i kao mogući svjedoci u predstojećem procesu protiv Perkovića i Mustača.

Obrana

Perkovićeva obrana argumente optužbe smatra neutemeljenima, dok je obrana Zdravka Mustača najavila da će se on braniti šutnjom.

Jedan od odvjetnika iz braniteljskog tima Josipa Perkovića, Peter Wagner, ustvrdio je u razgovoru za Hinu kako će obrana pokušati oboriti optužbu na temelju nekoliko elemenata, a to su nedostatak motiva, nedostatak dokaza i nevjerodostojnost glavnih svjedoka optužbe.

"Postoje mnogi detalji optužbe koji nas nisu uvjerili. Primjerice, nedostaje po našem mišljenju bilo kakav motiv za hrvatsku tajnu službu za likvidaciju Stjepana Đurekovića. On za Hrvatsku, po našoj procjeni, kao disident nije bio tako opasan. Aktivan je postao tek nakon što je stigao u Njemačku", smatra minhenski odvjetnik Wagner, koji je dio odvjetničkog tima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu. Uz Wagnera, u radu Perkovićeve obrane će još sudjelovati minhenski odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr te odvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske.

Wagner je nadalje iznio kako Perkovićeva obrana smatra kako tužiteljstvo ne raspolaže niti jednim dokazom. "Nema oružja, počinitelji nikad nisu pronađeni. I o samom počinjenju djela postoje različite verzije", kaže Wagner.

Minhenska odvjetnica Daniela Dopf, koja uz Lidiju Horvat iz Hrvatske zastupa Zdravka Mustača u procesu nije za Hinu htjela iznositi strategiju obrane, ali je naglasila da će se njezin klijent braniti šutnjom.

Suđenja Perkoviću i Mustaču su odlukom Višeg pokrajinskog suda u Münchenu od kolovoza ove godine, spojeni u jedan. Za postupak je zasad predviđeno 50 ročišta, 81 svjedok i vještak, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnja iduće godine.

Za ovo suđenje vlada veliko medijsko zanimanje. Akreditiralo se 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska