Datum objave: 23. Studeni 2014

PRENOSIMO: Kako uprava Hajduka podilazi navijačima

Diana Ferić
Diana Ferić

Ljubavna romansa uprave Hajduka te splitskih nogometaša s Torcidom doživjela je svoj vrhunac ove subote. Kažu da zaljubljeni čovjek čini ludosti kako bi usrećio voljenu osobu, no smije li jedan nogometni klub gubiti razum poput 'zatreskanog' tinejdžera i štetiti samom sebi samo da bi mu sretni navijači priredili – svečani doček, prenosimo s tportala.

Iako su imali tek prosječan broj rezultatskih uspjeha, nogometaši Hajduka doživjeli su već dva svečana dočeka u organizaciji svojih navijača ove sezone. Zbilja impresivno. Prvi se dogodio nakon minimalnog poraza u Ukrajini od Dnjipra. Pomalo čudno, jer ne radi se o sudaru s Realom ili Barcelonom, ali Torcida je zaključila da je to velik uspjeh i da dečke treba potapšati po ramenu. Ove se pak subote pokazalo da igrači Hajduka ne moraju ni pobijediti, ni remizirati ni minimalno izgubiti da bi ih navijači doživjeli kao heroje. Zapravo, najbolje da uopće ne istrče na teren.

Kažu da zaljubljen čovjek potpuno izgubi razum, da ga ljubav tjera na ludosti kakve u 'normalnom' stanju nikad ne bi napravio. Čini se da je to ovaj vikend bio slučaj na Maksimiru. Upravi i igračima Hajduka očito je sklonost Torcide iznad svega. Da bi doživjeli još jedan blistavi svečani doček, ne biraju sredstva.

U 16. kolu MAXtv Prve lige odlučio se Hajduk na radikalan korak kako bi se dodvorio svojim navijačima. Nakon što je Torcida odlučila bojkotirati utakmicu, jer nekolicini njezinih pripadnika nije dopušten ulazak na stadion, splitski igrači učinili su isto. No, je li to zbilja bilo isto?

Navijači svojim nedolaskom na tribinu ne gube ništa osim zadovoljstva sudjelovanja u jednom sportskom događaju. Ali kad to isto naprave igrači i njihov stručni stožer, a posebno kad se radi o jednoj od najiščekivanijih utakmica sezone, gube mnogo. Ne samo priliku da se dokažu na velikoj sceni i pomrse račune rivalu. Bit će tu i dodatnih kazni. Nemilosrdnih.

Hajduk je izgubio razum i u subotu - pretjerao. Dio navijača možda će ovaj događaj prepričavati kao 'povijesni' u borbi protiv vladara hrvatskog nogometa, ali poput onih nesretnika u Milanu koji su bacali baklje i ovaj pokušaj uzdrmavanja velikih završit će na isti način – samo na štetu samih aktera. Oduzeti bodovi falit će Splićanima u borbi za mjesta koja vode u europska natjecanja ove sezone, a nove novčane kazne za klub koji grca u dugovima iznimno su loša vijest.

Sve što su u Hajduku radili u subotu bilo je krivo. Od cjelodnevnog skrivanja vlastite strane priče, umjesto da čelnici stanu pred medije i kažu što ih muči i koje su sljedeće mjere, do metode koju su izabrali da pokažu nezadovoljstvo trenutnom situacijom u domaćem nogometu. Rezultat svega je samo dodatna financijska i rezultatska destabilizacija kluba. Je li to zbilja vrijedno svečanog dočeka? Što ako Torcida zatraži istupanje iz lige te prelazak kluba u futsal prvenstvo? Hoće li joj i tu želju ispuniti?

U subotu Mamić i Dinamo nisu izgubili ništa. Uknjižili su nikad lakša tri boda i mirno nastavljaju svojim putem. Kraljevstvo je čvrsto i snažno kao i prije dva tjedna. Na gubitku su pak svi ostali. Hajduk najviše. Rijeka koja pokušava uloviti Dinamo također nije sretna. A nesretni su i hrvatski ljubitelji nogometa. Opet im je politička borba uskratila ono što najviše vole: nogometnu akciju na terenu. Vikend za vikendom ista priča.

Ako si politički nepristran u cijeloj priči, a netko ti konstantno oduzima zadovoljstvo koje pruža nogometna igra, posljedica je logična: njihov bunt neće zaraditi tvoje simpatije. No, Hajduku mišljenje objektivnih ljubitelja nogometa očito nije bitno. Glavno da je Torcida sretna...

 

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Hrvatska