Datum objave: 09. Veljača 2015

Nezadovoljni nezavisni vijećnici u gradovima, općinama i Županijama povezuju se zbog istraživanja nafte i plina u Jadranu

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Zbog neslaganja sa Strateškom studijom utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu svi nezavisni vijećnici u županijskim, gradskim i općinskom vijećima na hrvatskom dijelu Jadrana okupit će se 21. veljače u Splitu. Zatražit će očitovanje o tog studiji svih jedinica lokalne samouprave na koje se ona odnosi, kako doznajemo od Vjerana Piršića, predsjednika Udruge Eko Kvarner i nezavisni vijećnika u Općinskom vijeću Općine Omišalj.
Inače, Ekološka udruga Eko Kvarner ocijenila je da je ta studija "sramotan uradak" napravljen da opravda znatan utjecaj na okoliš. Smatraju da studiju treba odbaciti, a izrađivača kazniti oduzimanjem licence.

Ta ekološka udruga smatra da je Strateška studija nekvalitetno, nepotpuno i nerealno procijenila sasvim izvjesno značajan utjecaj na okoliš zahvata. " Studija je u segmentu utjecaja na turizam nekvalitetna, s potpuno netočnim ulaznim podacima i nepostojanjem imalo relevantne znanstvene metode procjene izvjesno znatnog utjecaja.. Pokazuje diletantizam i potpuno nepoznavanje materije na području ocjene utjecaja na ribarstvo i to zbog stvaranja buke korištenjem podvodnih eksplozija tijekom istraživanja te je puna faktografskih pogrešaka na području seizmike. Studija je apsolutno najlošija u segmentu procjene sasvim izvjesno značajnog utjecaja na morske ekosustave, osim u segmentu morskih sisavaca, ocjenjuje Eko Kvarner istaknuvši kako u potpunosti podržava stručno mišljenje Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita", kaže Piršić.


Svi koji su zainteresirani za ovu temu sa šibenskog područja moći će se uključiti u raspravu u četvrtak 12. veljače kada Ministarstvo gospodarstva i Agencija za ugljikovodike organizira, kako su to nazvali, savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.  

Iz kategorije: Hrvatska