Datum objave: 10. Veljača 2015

U 2015. godini još rigoroznije mjere za branje smilja u komercijalne svrhe

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode započelo je sa izdavanjem dopuštenja za komercijalno sakupljanje smilja u 2015. godini po izmijenjenim uvjetima u odnosu na prošlu godinu. Ključne promjene odnose se na vremenski period i područja na kojima je dozvoljeno branje smilja.

- Zbog neprimjerenog načina sakupljanja smilja kojemu smo svjedočili prošle godine devastirana su čitava staništa. Kako bismo osigurali očuvanje i oporavak smilja, izmijenili smo uvjete sakupljanja za ovu godinu. Na Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu u potpunosti zabranjujemo branje smilja u komercijalne svrhe. Na drugim područjima dopušteno je samo ljetno razdoblje branja. Pritom je bitno istaknuti da nije problem komercijalno sakupljanje kao takvo. Problem je u neodgovornom ponašanju pojedinaca koji se ne pridržavaju uvjeta branja. Time uništavaju naše prirodno bogatstvo, a istovremeno uništavaju i posao i egzistenciju onima koji rade po propisima. Ukoliko ne zaštitimo smilje, za godinu-dvije dana više nitko ne bi imao što brati“ – rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović povodom donošenja uvjeta i mjera za komercijalno sakupljanje smilja u 2015. godini.

Smilje će se moći sakupljati na području Dubrovačko-neretvanske županije te otocima Šibensko-kninske,  Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, izuzev otokaPaga, u razdoblju od 1. lipnja do 1. kolovoza. 

Iz kategorije: Hrvatska