Datum objave: 20. Ožujak 2015

Picula iz Beograda: Odnosi u regiji nisu imuni na reflekse prošlosti

Igor Bergam
Igor Bergam

 

Zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula, kao član Izaslanstva EP-a sudjelovao je na 3. zasjedanju Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Europskoj uniji (SAPC), od 19.-20. ožujka u Beogradu.

Picula se u Beogradu sastao sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem. Osim s visokim srbijanskim dužnosnicima, Picula se susreo i sa šefom delegacije EU u Srbiji Michaelom Davenportom, ombudsmanom Sašom Jankovićem, ambasadorima 22 zemlje članice Europske unije te predstavnicima nevladinih organizacija. „U okviru puta prema integraciji u Europsku uniju, Srbija nastoji poboljšati gospodarsku i političku suradnju sa svojim susjedima. Posljednji je takav napor uložen posjetom srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića Hrvatskoj 11. ožujka, a taj je sastanak uslijedio gotovo odmah nakon posjeta srpskog premijera Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji“, poručio je zastupnik Picula u svojem govoru o regionalnoj suradnji, koji je održao kao prvi uvodničar na zasjedanju SAPC-a.

Kao predsjednik izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom, Picula je istaknuo da je „paradoksalno da je povijesni sporazum u trokutu Bruxelles – Beograd – Priština o europskoj perspektivi Srbije i Kosova bio izvediv, a da se tako teško dolazi do minimalnih kompromisa između Sarajeva, Banja Luke i Mostara o europskoj budućnosti BiH. U takvom kontekstu, utjecaj Srbije kao supotpisnice Daytonskog sporazuma vrlo je važan kako bi se otklonio barem jedan dio unutarnjih blokada koje sprječavaju europsku perspektivu BiH“.
Picula također smatra da Beograd pokazuje inicijativu i unapređuje odnose sa susjedima, ali „taj proces nije i neće biti imun na reflekse iz prošlosti i važno je znati suočiti se s njegovim stupnjevitim razvojem“.

Govoreći o energetskim, prometnim i sigurnosnim aspektima današnje i buduće regionalne suradnje, Picula je pružio podršku Jadransko-jonskoj autocesti te prometnim koridorima V, VIII i X.
Upozorio je ponovno na alarmantni rast broja boraca porijeklom iz EU koji se bore na bojištima Bliskog Istoka i koji čine čak desetinu snaga Islamske države, te kazao da je važno podsjetiti na konferenciju o zajedničkoj borbi protiv islamističkog ekstremizma koja se danas održava u Beču, a na kojoj sudjeluju ministri vanjskih i unutarnjih poslova Srbije i Kosova. 

Iz kategorije: Hrvatska