Datum objave: 21. Travanj 2015

VIDEO Aiko je robot, a od jučer radi na recepciji jedne trgovine u Tokiju

Igor Bergam
Igor Bergam

 

ONA SE zove Aiko Chihira, iz Japana je, i upravo je dobila svoj prvi posao, a vijest o tome prenose lokalni i svjetski mediji. Aiko je robot, a od jučer radi na recepciji jedne trgovine u Tokiju. Njen se posao sastoji od toga da dočekuje klijente i upućuje ih na koji kat trebaju ići, odnosno pomaže im u snalaženju u trgovačkom centru.

Kompanija koja ju je "zaposlila" nada se da će Aiko dobro obavljati svoj posao, ali i da će donijeti dodatnu reklamu za trgovinu. Odjevena je u tradicionalni kimono, može treptati i smješkati se, a pokreću je 43 motora. Može se sporazumijevati čak i na japanskom znakovnom jeziku. Ovaj je robot predstavljen još prošle godine, a izradila ga je Toshiba.

"Cilj nam je napraviti robote koji mogu raditi ono što rade i ljudi. Ovo je veliki izazov, tek nam ostaje za vidjeti kakvu i koliku ulogu roboti mogu preuzeti u našem društvu", rekao je glasnogovornik kompanije, Hitoshi Tokuda, prenosi Independent. Logično je pitanje koliko će se i kako ovo odraziti na smanjenje broja "živih" zaposlenika, no stručnjaci navode da "tehnologija još nije došla do te točke", te da će ovakva pojava još dugo ostati rijetkost. A koliko je to "dugo", nisu naveli, prenosi Index.

Video

Iz kategorije: Hrvatska
Označeno u: