Datum objave: 08. Studeni 2019

SRAMOTNA PRESUDA:Struka šokirana kaznom zatvora za Ivana Žadu zbog snimanja privatnog razgovora s Đakićem

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) šokirano je presudom Općinskog suda u Virovitici kojom je novinar Ivan Žada u srijedu, 6. studenog, nepravomoćno osuđen na uvjetnu četveromjesečnu kaznu zatvora s rokom kušnje od godinu dana jer je neovlašteno snimao telefonski razgovor sa saborskim zastupnikom HDZ-a Josipom Đakićem, a dio razgovora kao transkript objavio na Facebooku i na portalu Index.hr

Do razgovora je došlo u listopadu 2018. godine, nakon što je Ivan Đakić, sin saborskog zastupnika Josipa Đakića, u jednom virovitičkom kafiću prijetio našem kolegi poručivši mu kako će mu polomiti vrat ili platiti nekome 500 eura u Zagrebu da to napravi.

„Nakon što sam čuo prijetnju, nazvao sam Josipa Đakića u namjeri da ga o tome izvijestim jer sam se uplašio za sebe i sigurnost svoje obitelj”, u više je navrata izjavio Ivan Žada, naglašavajući da se u razgovoru s Đakićem predstavio kao novinar.

Hrvatsko novinarsko društvo smatra da ova presuda nije u skladu s europskim standardima zaštite slobode izražavanja, jer nije riječ o privatnom razgovoru, a komunikacija državnih dužnosnika s novinarima uvijek je tema od javnog interesa. Zato će Hrvatsko novinarsko društvo i njegov Centar za zaštitu slobode izražavanja ponuditi novinaru Ivanu Žadu podršku i pravnu pomoć u daljnjem tijeku kaznenog postupka.

O tome da se novinare osuđuje na uvjetne zatvorske kazne i to u članici Europske unije koja uskoro preuzima predsjedanje tom istom Unijom HND će obavijestiti međunarodnu javnost.

S  rokom kušnje od godinu dana, na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri mjeseca danas je nepravomoćno osuđen novinar Ivan Žada. Odlučila je tako sutkinja Općinskog suda u Virovitici Jasna Delić Janković zbog kazneno djelo neovlaštenog snimanja kažnjivog po članku 143. stavak 1. kaznenog zakona. Općinskom državnom odvjetništvu u Virovitici, kaznenu je prijavu protiv novinara prije godinu dana podnio saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

Ivan Žada je nakon te sramotne presude za svoju matičnu kuću RTL televiziju izjavio: "Ova predstava je za mene očekivana jer se sudilo u Virovitici gdje je gospodin Đakić utjecajan čovjek, no ono što je puno važnije - ova presuda mene onemogućava u daljnjem radu kao novinara Potrage. Mi se bavimo istraživačkim novinarstvom. Ja ću sada svaki put morati promisliti jesam li nekome rekao da ga snimam ili nisam jer u svakom trenutku ako ja to ne učinim, ako me osoba prijavi, ja moram u zatvor na četiri mjeseca. Mislim da je ovo još jedan u nizu pritisaka na slobodu medija u Hrvatskoj". 

Vijest o skandaloznoj zatvorskoj kazni novinaru Ivanu Žadi prenijeli su svi hrvatski mediji. To nije nikakvo čudo jer je riječ o presedanu. U Hrvatskoj se još nije dogodilo da je neki novinar osuđen zatvorskom kaznom.  Zbog istog kaznenog djela iz čl. 143 Kaznenog zakona taj isti Sud u Virovitici sudio je još jednoj novinarki, reporterki RTL-ove Potrage Danki Derifaj. No u njezinu slučaju Sud je donio odluku da je javni interes pretežniji od interesa zaštite privatnosti druge strane, piše virovitica.net.

Iz kategorije: Hrvatska