Datum objave: 12. Studeni 2019

PROGNOZA:Za Dalmaciju izdan crveni alarm zbog obilnih kiša i olujnog juga

Diana Ferić
Diana Ferić

Idućih dana očekuju nas oluje uz obilje kiše, a u najtežoj situaciji naći će se primorski dijelovi zemlje. Veliki dio Jadrana nalazi se pod crvenim alarmom Državnog hidrometeorološkog zavoda, konkretno područje Kvarnera i Kvarnerića (Rab, Pag i susjedni manji otoci), sjeverna, srednja i južna Dalmacija. Jako i olujno jugo očekuje se uzduž cijele obale. Udari vjetra u Dalmaciji će dosezati 130 km/h, dok bi na Kvarneru mogli ići do 120 km/h, piše portal Telegram.hr.

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, objavljeno je u posebnom upozorenju DHMZ-a.

GDJE JE NARANČASTI ALARM

Narančasti alarm zbog olujnog juga vrijedi za riječku, splitsku, dubrovačku regiju, Velebitski kanal i zapadnu obalu Istre. „Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”, upozorava DHMZ.

Za Liku i riječko područje vrijedi i narančasti alarm za obilnu kišu, zbog čega se treba pripremiti za poplave, prekide u opskrbi strujom, padove komunikacijske mreže, te posebno pripaziti u prometu.

PLJUSKOVI I BUJICE

DHMZ objašnjava što će uzrokovati olujni vjetar i pljuskove. „U nedjelju se nad zapadnim Sredozemljem razvila ciklona koja će idućih dana jačati, odnosno tlak će u njezinom središtu sve više padati. Sa svojim glavnim centrom zadržavat će se uglavnom nad Sardinijom i Korzikom, no unutar tog prostranog, relativno stacionarnog polja sniženog tlaka razvijat će se i manje ciklone, takozvane ciklone kćeri. Jedna takva razvit će se i nad Jadranom u utorak navečer. A potom će se tijekom srijede premještati preko Jadrana i Hrvatske.”

Zbog južnog i jugozapadnog visinskog strujanja idućih desetak dana neće biti niskih temperatura uobičajenih za ovaj dio godine, ali će zato biti puno kiše. U Hrvatskoj će najviše biti pogođena obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije te gorska Hrvatska. Maksimum oborina u našoj zemlji očekuje se s utorka na srijedu kada će pasti između 50 i 150 mm na pojedinim lokalitetima duž obale i u gorju. Logično, očekuje se porast vodostaja rijeka u tim dijelovima zemlje, zbog čega DHMZ upozorava na mogućnost pojave „povremenih bujičnih tokova”, kao i na to da bi moglo doći do „poplavljivanje prometnica i pojedinih objekata”, te nastanka klizišta i odrona.

DANAS OBLAČNO I KIŠTOVITO

Prognozu za današnji dan donosi DHMZ, koji najavljuje oblačno, kišovito, a na moru danas i vrlo vjetrovito vrijeme. Izraženijih pljuskova i obilne oborine bit će na Jadranu i predjelima uz njega. DHMZ prognozira da će izraženijih pljuskova i obilnih oborina biti na Jadranu i predjelima uz njega. Najmanje će kiše biti na krajnjem istoku zemlje gdje mjestimice može i izostati. Ujutro na kopnu ponegdje magla. Vjetar većinom slab, na istoku umjeren jugoistočni. Na Jadranu će umjereno i jako jugo jačati, pa će od sredine dana mjestimice biti olujno, na jugu moguće i s orkanskim udarima. Podno Velebita će prolazno zapuhati bura. Najviša temperatura zraka u unutrašnjosti između 9 i 14, a na Jadranu i krajnjem istoku zemlje od 14 do 19 stupnjeva Celzijevih.

U nastavku tjedna očekuje nas promjenjivo vrijeme. Povremeno će biti kiše, osobito na Jadranu i predjelima uz njega gdje lokalno može biti i izražene oborine te pljuskova i grmljavine, dok će najmanje kiše pasti na istoku zemlje. Najviše suhog vremena bit će u četvrtak. U nizinama unutrašnjosti u četvrtak i petak ujutro će biti magle. Vjetar slab, na istoku umjeren jugoistočni, a na Jadranu jako i olujno jugo koje će postupno slabjeti prema četvrtku kada će na sjevernom dijelu prolazno zapuhati i bura, a u petak opet jugo u jačanju. Neće biti veće promjene temperature, osim što će na istoku zemlje biti neobično toplo, posebno u srijedu. U Zagrebu će danas biti pretežno oblačno s povremenom kišom, češćom sredinom dana i poslijepodne. Vjetar će uglavnom biti slab, prolazno umjeren sjeveroistočni. Temperatura zraka od 8 do 10 °C.

Iz kategorije: Hrvatska