Datum objave: 13. Studeni 2019

TUŽNA VIJEST:Umrla je Mani Gotovac, najpoznatija hrvatska teatrologinja, dramaturginja i popularna spisateljica

Diana Ferić
Diana Ferić

Mani Gotovac, teatrologinja, intendantica i književnica, umrla je od teške bolesti u utorak na svoj 80. rođendan. Bolovala je posljednjih mjeseci, a na svoju nedavnu promociju knjige 'Rastanci' nije uspjela doći.

Njezin prijatelj Velimir Visković jučer je na društvenoj mreži napisao kako ju je posjetio u bolnici dan prije rođendana, piše Jutarnji list.

"Ne zavarava se, svjesna je da odlazi. Ali prima to neviđeno hrabro, bez straha. Boli je, ali ne osvrće se na to. Kad dođem, priča mi o moru, o knjigama, o teatru... I o ljubavi... Onome što život čini vrijednim življenja!

Jako je smršavila, ali čudesno je lijepa. Sinoć sam bio kod nje. I rekao joj to. Zasvijetlile su joj oči:

- Vidiš, a nemam ni šminke, nisam se ni počešljala, takva sam, kakva sam!

-Ma, lipa Mani!

-A jesi mi donija ono?

Ono je tamno, Guinnessovo pivo. Poželjela je hladno crno pivo. U četiri ujutro poslala mi poruku.

-Neka bude jako hladno, gori mi utroba, treba mi da je rashladi!

Ne znam koliko je medicinski preporučljivo, ali nije pivo neki ozbiljan alkohol, mislim da je važnije ispuniti joj želju. Dok imamo želja, živimo!

Gledam kako pije pivo, izravno iz konzerve, licem se razlijeva blaženstvo...

-Kako je to dobro, ahhh...

Nestvaran prizor: takva ljubav prema životu, užitak u zadnjim malim zadovoljstvima", napisao je nježno jučer Visković.

Mani Gotovac je najpoznatija hrvatska teatrologinja, kazališna kritičarka i prva intendantica u povijesti hrvatskog glumišta. Cijeli svoj radni vijek posvetila se kazalištu s ciljem što boljeg kazališta u Hrvatskoj. Začetnica je međunarodnog festivala Riječkih ljetnih noći. U svom poslu uvijek je bila radoholičarka, beskompromisna, glasna i mnogo puta se borila svjesno ulazeći u konflikte, pogotovo zbog svojim kontroverznim odluka dok je bila na vodećoj funkciji splitskog i riječkog nacionalnog kazališta. Kao dramaturginja je bila prepoznata, prihvaćena i obožavana od strane svojih gledatelja u kazalištu, ujedno za neke omražena, a odlaskom u mirovinu postala je popularna spisateljica koja rado piše o sebi za sve svoje čitatelje. Ova “željezna dama hrvatskog kazališta” rođena je 12.11.1939. godine u Splitu kao Julija Birimiša.

Iz kategorije: Hrvatska