Datum objave: 17. Studeni 2019

ŽRTVA VUKOVARA 1991. / Među 292 Vukovaraca nestalih tijekom agresije na Hrvatsku, dvoje je Šibenčana

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U sklopu "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." danas će u Vukovaru biti upriličena „Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara“ tijekom koje će molitvu za žrtve srpske agresije predvodit mladi Vukovarci.

"Večer pijeteta i sjećanja na žrtvu Vukovara“ posvećena je poginulim i pogubljenim braniteljima Vukovara i civilima te nestalim Vukovarcima. U bitci za Vukovar poginulo je više od 900 njegovih branitelja, a još oko 600 njih ubijeno je i pogubljeno nakon pada grada. Tijekom 87 dana srbijanske opsade Vukovara poginulo je i ubijeno više od 1000 civila, a još uvijek se samo s užeg područja Grada Vukovara traga za 292 nestale osobe. Među nestalim Vukovarcima i dvoje je Šibenčana. To su Paško Djaković  (1932.) iz Goriša koji je živio u Vukovaru u Ulici Jana Bate i Dara Feđver (1941.), također iz u Goriša koja je živjela u Velikoj Skela. Oboje su nestali 1991. godine tijekom agresije na Hrvatsku. O Pašku i Dari ništa se ne zna, a pretpostavlja se da su oboje civilne žrtve brutalnog, zločinačkog razaranja Vukovara od strane bivše JNA, srbijanskih paravojnih postrojbi i četnika.

Središnje obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." počinje sutra 18. studenoga. Ujutro će djeca iz vukovarskih osnovnih škola upaliti svijeće duž Križnog puta od Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana do Memorijalnoga groblja žrtava iz Domovinskog rata. Program „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ započinje u 10 sati i tada će početi Križni put te krenuti Kolona sjećanja. Molitvu za žrtve Domovinskog rata grada Vukovara kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju, predvodit će mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, a svjetiljke za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje Vukovara bit će puštene niz Dunavu 17 sati . U 18 sati i 11 minuta oglasit će se diljem Hrvatske crkvena zvona u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i na sve žrtve Domovinskoga rata.

Foto: Profimedia / Corbis

Uznak sjećanja na žrtvu Vukovara prenosimo video priču koju je šibenska novinarka Silvana Menđušić pripremila za portal "Telegram" (www.telegra.hr)

 

Video

Iz kategorije: Hrvatska