Datum objave: 10. Prosinac 2019

VRIJEME SE POGORŠAVA: Danas na Jadranu jaka bura i zahladnjenje, krajem tjedna ponovno jugo i oborine

Diana Ferić
Diana Ferić

DHMZ javlja da su u crvenom, zbog jakog vjetra i zahlađenja, Riječka regija, Sjeverna Dalmacija, Kvarner, Velebitsko područje. Crveni alarm znači da se očekuje izuzetno opasno vrijeme s jakim vjetrovima i oborinama.

Danas se sa zapada očekuje postupan prestanak oborine i djelomično razvedravanje, kiše će još biti na istoku, na jugu i pljuskova s grmljavina, u višem gorju susnježice i snijega. Večeras ćemo u unutrašnjosti imati osjetan pad temperature, javljaju meteorolozi.

NA JADRANU JAKA DO OLUJNA BURA

Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni vjetar, mjestimice s jakim, u gorju i olujnim udarima. Na Jadranu jaka do olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a još ujutro na krajnjem jugu umjereno jugo, prognozira za utorak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na Jadranu 10 i 15 stupnjeva Celzijevih. Navečer u unutrašnjosti osjetan pad temperature.

OBJAVLJENO POSEBNO UPOZORENJE

Iz DHMZ-a ovaj su tjedan izdali i posebno upozorenje: “Utorak će biti vrlo vjetrovit i u većini predjela ponovno hladniji pa će u višem gorju s prolaskom fronte na tlu nastati i snježni pokrivač. Za prosinac ništa neobično. I bura će jačati i proširiti se i na južni dio Jadrana. Često će biti olujna, a na mnogim mjestima bit će zabilježeni i orkanski udari pa treba računati na teškoće u prometu, kako kopnenom tako i pomorskom. Porast tlaka zraka i poboljšanje biometeoroloških prilika ipak će izmamiti i poneki osmijeh.

Ipak, kako će dan odmicati, oblaci će napuštati naše krajeve pa će srijeda biti djelomice sunčana, a i bura će oslabjeti. No, jutro će biti hladno, u unutrašnjosti uz temperaturu većinom do -7 °C do -2 °C, a i duž obale se ne može isključiti mogućnost mraza, ponajprije u Ravnim kotarima. Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena u srijedu, već s četvrtkom stiže novo naoblačenje s oborinama, na Jadranu s kišom, a u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Iako količina oborine neće biti velika, tanak snježni pokrivač osim u gorju može nastati i u nekim nizinama, a svakako će biti potreban oprez u prometu zbog poledice”, poručili su iz DHMZ-a.

Ipak, u petak se ponovno očekuje jaka južina. “Prostrana i impresivna ciklona zahvatit će područje cijele Europe donoseći mnogim zemljama značajnije probleme, od jakog i olujnog vjetra do obilne oborine, visokih valova i slično.

Tlak zraka već će od srijede ujutro biti u padu te će u petak biti prilično nizak, ponegdje i ispod 980 hPa što će biometeorološki biti vrlo nepovoljno. Kako će se ciklona približavati Hrvatskoj jačat će južni i jugozapadni vjetar, u gorju te ponegdje na Jadranu imat će i orkanske udare.

Bit će i obilnije oborine duž obale, a u početku padanja oborine u kopnenim predjelima moguća je poledica jer će tlo biti hladno. S vikendom raste vjerojatnost za stabilnije vrijeme, no i dalje će biti vjetrovito, posebno na Jadranu.

Iz kategorije: Hrvatska