Datum objave: 18. Prosinac 2019

BIOLOŠKA RAZNOLIKOST: Izložba najljepših i najrjeđih leptira Dinare otvorena u Kijevu

Diana Ferić
Diana Ferić

 Izložba fotografija pod nazivom „Leptiri iz nove perspektive“. otvorena je danas u Kijevu u organizaciji JU Priroda Šibensko -kninske županije. U suradnji s Općinom Kijevo i udrugom Hyla odlučili su u ponovo predstaviti izložbu u dvorani Doma kulture u Kijevu kako bi javnosti prikazali djelić raznolikosti danjih leptira i pokazati koliko su važni kao sastavni dio prirodne baštine naše zemlje. Izbor leptira za ovu izložbu daje pregled najrjeđih, najzanimljivijih i nekih od najljepših vrsta zabilježenih noću tijekom istraživanja u sklopu realizacije projekta „Pregled stanja danjih leptira na području ekološke mreže Natura 2000 sjeveroistočnog dijela Šibensko-kninske županije“.

Istraživanjem dobiveni podaci bit će doprinos u evaluaciji Dinare kao budućeg parka prirode. Izložbu čini serija od 12 fotografija na kojima su prikazane vrste s kojima se ljudi obično ne susreću, a spadaju među najljepše i najkorisnije kukce na Zemlji, budući da su vrlo važni oprašivači mnogih biljnih vrsta. Načelnica Općine Kijevo, Lidija Slavić, istaknula je kako je istraživanje znatnim dijelom provedeno i na lokalitetima planine Dinare, koja je zbog svoje iznimne prirodne vrijednosti predložena za zaštitu u kategoriji parka prirode. Projekt je pokrenula JU Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s Udrugom Hyla, strukovnom organizacijom koja zapošljava znanstvenike i stručnjake s ciljem vrednovanja, očuvanja te zaštite prirode i bioraznolikosti. Cilj je bio prikupljanje podataka o danjim leptirima i utvrđivanja ugroza koje prijete njihovu opstanku. Osim vrijednih podataka, tijekom istraživanja nastale su i brojne atraktivne fotografije. Tako je zapravo i nastala ideja za organizaciju izložbe i predstavljanje ovih iznimnih stvorenja široj javnosti.

Dvorana Doma kulture u Kijevu pokazala se prigodnom lokacijom za održavanje izložbe, kao i zanimljive prezentacije kojom je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije prisutne upoznala s raznolikošću danjih leptira i njihovom koristi. Prezentacija je utemeljena na rezultatima istraživanja člana udruge Hyla i autora fotografija, dr.sc. Tonija Korena koji je prikazao danje leptire iz neuobičajenog motrišta – noću, kada miruju, izbjegavajući grabežljivce, čekajući novi izlazak sunca. Izložba će biti otvorena do kraja ove godine.

Iz kategorije: Hrvatska