Datum objave: 29. Srpanj 2022

VESNA O VESNI / Spisateljica Vesna Štulić izdala zbirku poezije "Maslina nedorečena" kao hommage Vesni Parun

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nedavno je iz tiska izašla jedanaesta zbirka poezije Vesne Štulić pod nazivom “Maslina nedorečena”. Zbirka je svojevrstan hommage Vesni Parun.

Inspiracija za tu zbirku rađala se na  povremenim putovanjima brodom od Šibenika do Prvića. Prolazila sam pokraj Zlarina, promatrala te smaragdne uvale, zelene borove koje je pjesnikinja opjevava u svojim stihovima i tako sam se upustila u jedan, rekla bih, studiozan projekt. Iščitavala sam sve do čega sam mogla doći o njoj, odslušala njene brojne video uratke, a onda mi je Katja Zagrafova, bugarska književnica poslala svoju knjigu Bugarska odiseja Vesne Parun. Knjigu sam za svoje potrebe sama prevela i paralelno s prevođenjem pisala Maslinu nedorečenu. Eto sasvim slučajno knjiga je nastala i tiskana baš ove godine kada da je Vesna Parun živa slavila bi svoj stoti rođendan”, kaže autorica.

Zbirka se sastoji od dvije cjeline: Crnomaslinska i Sedef ptica. Drugi dio Sedef ptica, pjesme su posvećene maslini hraniteljici, maslini naših djedova, maslini kao simbolu vjernosti, opstojnosti, ustrajnosti, strpljenju.

Zbog narativnosti, u kojoj se isprepliće Vesnino imaginarno i autoricino stihovanje, a ujedno i zbog nekih sasvim slučajnih podudarnih životnih situacija, Vesnin otac I autoricina , s mati bili su sa istog otoka Prvića, zbirka se može vrlo lako prilagoditi za scensko izvođenje. Maslina nedorečena imaginarni je razgovor u stihovima između dvije Vesne, dvije pjesnikinje različitih generacija o zajedničkim temama kao što su život, poezija te vječna tema, ljubav.

Vesna Štulić, rođ. Tomić, rođena je 1968. u Dubrovniku. Kasnije seli u Zadar, gdje završava gimnaziju „Juraj Baraković“, po zanimanju arhivista (kulturološko-informacijsko znanstveni djelatnik). Pisanjem se bavi dugi niz godina. Piše poeziju, prozu i romane. Članica je Udruge književnih stvaralaca „Riječ iznad svega“ Zadar, te „Nekazano – međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika“. Poeziju joj objavljuju razne tiskovine i internetski portali. Sudjeluje na raznim kulturnim i humanitarnim manifestacijama, „Millenij stih“ Zadar, „Stop nasilju nad ženama“, „Kvart art“... Svojom poezijom i prozom istupa i na raznim natjecanjima.

Iz kategorije: Hrvatska