Datum objave: 02. Listopad 2015

Kolumna Josipa Kuštere: Besplatno putovati? Da. Moguće je!

Josip Kuštera
Josip Kuštera

Svi vole putovanja. Posebno ako na njemu imate priliku nešto korisno naučiti, posjetiti drugu državu, zabaviti se i još ako je uz sve to i besplatno. Tko bi bio lud da to ne iskoristi. Smatram da bi putovanja trebala biti sastavni dio studentskog života. Uostalom, kad ćeš putovati ako ne sad dok si - student. Znam da nije moguće izdvajati pozamašne svote novca za putovanja, pogotovo ako si student, zato sam odlučio s vama podijeliti na koje načine možete putovati a da se ipak ne morate odricati svega i svačega narednih godinu dana da bi ste si to priuštili.

Za početak, putovanja vas oslobađaju od gušenja u dnevnoj rutini. Ako osjetite da vas trokut kuća – fakultet – posao povlači prema dolje trebali biste razmisliti o odlasku iz tog trokuta bar na par dana.

Kako?

EVS (european voluntary service), odnosno europska volonterska služba, nudi niz mogućnosti odlaska u gotovo sve europske zemlje u trajanju od 5 tjedana pa sve do 12 mjeseci. Na portalu možete pronaći sve informacije, te izabrati područje koje vas najviše zanima. Uz pokrivene sve troškove, čak dobijete i džeparac. S obzirom da većina studenata zbog obveza na faksu nije u mogućnosti izostati s predavanja na tako dugi period, EVS je idealan ukoliko ste tek završili fakultet i želite posjetiti drugu zemlju, upoznati novu kulturu i steći nova iskustva koja će vam svakako dobro doći nakon što se vratite (pogotovo ako nakon završetka faksa ne možete odmah pronaći posao).

A sad da se vratimo na trenutne studente. Mnogo je prilika da se otiđe na 5 do 10 dana, a da to ne utječe za vaše obveze na faksu. Erasmus plus program, osim odlaska studiranja u drugu državu, nudi i bezbroj razmjena mladih i training courseva u raznim državama i s raznim temama, tako da svatko može pronaći nešto za sebe. Sam program traje od 2014. – 2020. godine i ima na raspolaganju čak 14.7 bilijuna eura za financiranje, a kombinira sve dosadašnje EU programe koji uključuju edukaciju, treninge, mlade i sport.

Za prijavu na neku od razmjena mladih ili training courseva dovoljno je pronaći organizaciju u Hrvatskoj koja organizira jedan takav projekt i poslati prijavu. Za neke organizacije (udruge) dovoljna je prijavnica i CV, dok će neke tražiti i motivacijsko pismo. Nakon što ste primljeni na projekt poslat će vam info kit sa svim važnim podacima, te tražiti vaše podatke i to je to; nova država čeka da je posjetite. Svi troškovi hrane, smještaja i potrebnih materijala u potpunosti su pokriveni dok se troškovi prijevoza pokrivaju do određene cifre, ovisno o udaljenosti države. Internet i Facebook prepun je organizacija koji traže sudionike za svoje projekte pa je dovoljno samo malo pronjuškati i sigurno ćete naići na nešto što će vas zanimati.

Erasmus + studentska mreža također nudi mnogo korisnih informacija o razmjenama mladih i studiranju u inozemstvu kao i Salto Youth portal gdje možete pronaći sve projekte na jednom mjestu.
Nakon svakog projekta dobijete i certifikat za sudjelovanje te Youth Pass certifikat koji sigurno neće škoditi vašem CV-u, kao ni dodatna znanja i iskustva koja ćete steći. Upoznat ćete mnogo ljudi iz raznih država, što će biti odlična prilika za networking ali i besplatan smještaj ukoliko se nađete u njihovoj zemlji. Ponekad ćete u sklopu jednog projekta imati priliku posjetiti i nekoliko država. Kako god bilo, prednosti je bezbroj a nedostataka jednostavno nema.

Otkako se Hrvatska pridružila Europskoj uniji postalo je mnogo lakše putovati, a kao što sam već napisao postoje razne mogućnosti koje je šteta ne iskoristiti. Uz malo volje i truda ništa nije nemoguće, a svako novo iskustvo mijenja nas nabolje, zato dozvolite sebi nova iskustva i uživajte u životu. Kako je netko jednom davno rekao: „Mi putujemo ne da bi pobjegli od života, već da život ne bi pobjegao od nas“.

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku