Datum objave: 06. Studeni 2015

KOLUMNA Kako se prijaviti na razmjenu studenata na Veleučilištu u Šibeniku?

Josip Kuštera
Josip Kuštera

 

Odnedavno svi studenti na Veleučilištu u Šibeniku imaju priliku prijaviti se na program razmjene studenata. No, mnogi i dalji ne znaju što je to točno, kako se prijaviti i kome se obratiti. Zato sam odlučio pojasniti i približiti pojam "Ceepus" studentima jer i sam još ne mogu vjerovati da nam se ovakva prilika nudi u Šibeniku.

Što je CEEPUS?
CEEPUS (Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije) regionalni je program akademske mobilnosti. Uz Hrvatsku u programu sudjeluju i Albanija, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Mađarska, Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija, Kosovo i Moldavija. 2011. godine na snagu je stupio novi ugovor o CEEPUSu na razdoblje od sedam godina, a naglasak stavlja na razvoj združenih studija i na suradnju u okviru područja "Ljudi i vještine".

CEEPUS mreže
Program CEEPUS prvenstveno ima za cilj promicanje mobilnosti unutar CEEPUS mreža. Koordinatori i partneri mogu biti visoka učilišta i njihove sastavnice. Osim mobilnosti koje se ostvaruju kroz mreže, u okviru CEEPUS-a moguće je ostvariti i mobilnosti izvan mreža (slobodnjaci, odnosno freemoveri).

Stipendije
Zemlje potpisnice ugovora CEEPUS svake godine određuju kvotu raspoloživih stipendija za dolazne mobilnosti u valuti „jedan mjesec stipendije“. Zemlje također određuju iznose stipendija za različite kategorije stipendista, kao i ostala prava CEEPUS-ovih stipendista (primjerice, besplatan smještaj, subvencionirana prehrana, zdravstveno osiguranje). Stipendije ovise o standardu života u pojedinoj zemlji i moraju biti dovoljne za potrebe mobilnosti. Studenti su također izuzeti plaćanja školarine.

Ceepus i Vuš
Prva studentica sa Veleučilišta u Šibeniku koja je iskoristila ovu mogućnost bila je Andrea Dujić koja je provela mjesec dana u Portorožu u Sloveniji. Zatim smo mi ugostili Josefa Haśáka iz Slovačke (intervju s njim možete pročitati na stranicama Vuša) i sad je opet vrijeme da Šibenik pošalje nekog. Točnije 29.10. stigao je poziv da Nacionalni ured Ceepusa nudi još mobilnosti u sklopu mreža u kojima Veleučilište sudjeluje. Radi se o dvjema institucijama iz Slovačke tj. Sveučilištima iz Nitre i Bratislave.

Kako se prijaviti?
Prva stvar koju trebate učiniti je da se logirate na službenu stranicu Ceepusa i napravite svoj profil. Zatim odaberete svoj mobility program i ispunite sve podatke. Prijavnica je tipična kao i sve kod ovakvih i sličnih stvari. Dakle, tražit će vas da napišete svoju motivaciju, zašto mislite da će vam razmjena koristiti i slično. Nakon prijave poželjno je javiti se koorinatorima mreže u Slovačkoj i jako je bitno uspostaviti s njima kontakt jer vas oni vode za vrijeme boravka u Slovačkoj.

No, ništa se ne morate brinuti jer će vas kroz cijeli postupak voditi profesorica Ivana Kardum Goleš koja je koordinatorica za ramjene na Vušu i kojoj se možete uvijek obratiti za pomoć.

Dragi moji studenti, svakako iskoristite ovu priliku i prijavite se!
 

Iz kategorije: Biti student u Šibeniku
Označeno u: