Datum objave: 10. Listopad 2017

Šibenik kao hermafroditski grad:Moderna tehnologije i stavovi primjereni srednjem vijeku

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je postao uzor ostalim gradovima po „izvlačenju novaca“ iz EU fondova, grad koji „štanca“ projekte zasnovane na IT tehnologiji,3D printerima, virtualnoj stvarnosti i svemu ostalom što je imperativ modernog vremena. To je već postala mantra koju oni koji ovaj grad vode stalno ponavljaju pa bi, da i nije istina, a jest, po onomu „tisuću puta ponovljena laž postaje istina“ već do sada bilo i prihvaćeno kao istina. 'Kako smo postali zvijezde' bio je naziv predavanja koje je nedavno na Danima EU projekata održao Matija Bumbak, pročelnik gradskog Ureda za gospodarstvo i EU fondove, Sve pet, rekli bismo kolokvijalno.

 

Ali Šibenik je ovih dana postao „zvijezda“ i po nečemu što ga ni u kom slučaju ne stavlja na popis modernih, pametnih gradova, po nečemu što ga vraća u srednji vijek i što je u medijima, u prvom redu onim nacionalnim dobilo puno više pozornosti od šibenskih IT projekata. Najprije je to bila sramotna propovijed biskupa Košića na proslavi blagdana svetog Mihovila u čemu , istina, lokalna vlast nije imala „svoje prste“ niti je na to mogla utjecati. Ali odmah nakon toga dogodilo se nešto na što su se oni koji vode ovaj grad oglušili, a to su Pravila ponašanja na ispraćaju i sahrani pokojnika koja je utvrdio mlađahni, nadobudni direktor šibenskog pogrebnog poduzeća „Čempresi Joško Vuković Naišla su na niz kritika, pogotovo zbog stavke u kojoj se navodi da žene trebaju hodati na začelju pogrebne povorke.

 

Nema nacionalnog medija koji to nije zabilježio i ismijao najprije zbog preporuke rasporeda u pogrebnoj povorci - križ, muškarci, vijenci, svećenik, pokojnik, članovi obitelji i potom žene. Vukovićevo objašnjenje da pravilnikom nije želio niti omalovažiti niti degradirati žene već da tako nalaže tradicija jednako je porazno kao i njegova pravila. "Nisam to ja izmislio. To nalažu red i crkveni običaji, tako je propisala i Crkva, a ja ne volim kopati po tradicijama“, nastavlja Vuković. No, zbog negativnih odjeka u javnosti povukao je svoja pravila što ga ne amnestira od gluposti i neprosvijećenosti koju je pokazao i time naštetio Šibeniku.

 

Sve vrijeme dok se to događa gradonačelnik Šibenika Željko Burić i kao gradonačelnik i kao predsjednik Skupštine tog pogrebnog poduzeća šuti. Javnost o tomu bruju, društvene mreže pune su osvrta na taj potez direktora pogrebnog poduzeća, a on se pravi da ne čuje, da se to ne događa u gradu koji upravo on voli. Vjerojatno su to, u odnosu na spomenute svjetske projekte koji su Šibenik „lansirali u svemir“ prizemne i njemu nebitne stvari!
Zanimalo nas je, ipak, što on o tomu misli. Na novinarski upit dobili smo sljedeći odgovor.

„Direktor 'Čempresa' g. Joško Vuković u želji za postizanjem kvalitetnije organizacije sahrana, koje podrazumijevaju dostojanstveno ponašanje i sućut spram obitelji pokojnika, istaknuo je upute prikladnog ponašanja.
G. Vuković je naveo i sugestiju redoslijeda sudionika posmrtne procesije, nazvavši je uobičajenom na ovim prostorima, a ista je izazvala medijski interes uz negativne konotacije.
Namjera direktora nije bila loša, a sama uputa, naravno, nije bila obvezujuća, te je u konačnici i uklonjena. Medijska situacija je nastala više kao nesporazum; u zaleđu Šibenika i naše Županije njeguju se običaji posmrtne procesije kojoj su muškarci na početku, a žene na kraju hoda za pokojnikom( odnosno nakon ožalošćenih članova obitelji), što nema veze sa spolnom diskriminacijom, baš naprotiv, muškarci koji su fizički snažniji nose sakralne simbole ili vijence s cvijećem.Premda se u samom gradu ne njeguju ovakvi običaji, nema razloga da bi se ičija tradicija nazivala vraćanjem u srednji vijek.Šibenčani su na gradskom groblju Kvanj, kao i na drugim grobljima, uvijek mogli i mogu slobodno odabrati način na koji će biti sahranjen pokojnik iz njihove obitelji“, kaže gradonačelnik.

Tako Šibenik zapravo postaje hermafroditski grad u kojem se njegovi čelnici ponose time da su ga „debelo“ uveli u 21. stoljeće i moderno doba, a istodobno podržavaju ono što ga , simbolično rečeno, vraća u srednji vijek iako to ne žele priznati. Najvažnije je ipak  da javnost shvati da to što se dogodilo nije nečiji hir ili nerazumijevanje sadašnjeg vremena i da za sobom povlači niz opasnih posljedica za društvo  te život ovog grada ne počinje i ne završava  "izvlačenjem novca iz EU".
 

Iz kategorije: Sridom u sridu