Datum objave: 02. Veljača 2018

Samo jedna prijava na natječaj za ravnatelja šibenskog kazališta puno govori

Diana Ferić
Diana Ferić

Porazno je da je samo jedna prijava koja je pristigla na natječaj za ravnatelja/icu HNK Šibenik u odnosu na sedam godina ranije kada se natjecalo sedam kandidata, redom poznatih imena iz kazališnog života odnosnom kada je poznata kazališna redateljica i glumica Senka Bulić željela doći na to mjesto, nakon što je otišao tadašnji ravnatelj Dragan Zlatović i najbolje govori o ugledu koji ta profesionalna kazališna kuća u Hrvatskoj uživa.

 

To će valjda malo prodrmati i one koji smatraju da su upozorenja iz oporbenih redova, točnije vijećnice Iris Ukić Kotarac, da se šibenskog kazalište urušava i nestručno vodi, „napadi radi napada“ ili samo njezin hir. Poznato je, samo se o tomu javno ne govori, da su stanjem u teatru nezadovoljni i šibenski glumci koji su zapravo besposleni. Nakon predstave “Ljepotica iz Leenanea”, koja je premijerno izvedena u travnju prošle godine, nema nove predstave.

 

Na natječaj se nije javila niti sadašnja ravnateljica Maja Trlaja unatoč tomu što ima puno potporu aktualne gradske vlasti pa i to nešto govori. Javila sa samo nadobudna Zdenka Bilušić, voditeljica Vizualnog centra u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića, dugogodišnja urednica radioničkog programa na MDF, lutkarica i predsjednica Kulturnog vijeća Grada Šibenik. Međutim nisam sigurni da je po voljni vladajuće garniture.

 

Ona je, kao predsjednica Kulturnog vijeća, u više navrata kritizirala neke stvari u HNK Šibenik, a svojom prijavom na natječaj pokazala je hrabrost i volju da to i promijeni. Bit će zanimljivo čuti što će o njezinom programu kazati Kazališno vijeće koje će se sastati do kraja veljače.


Prije sedam godina, kada se očito smatralo da je HNK perspektivno, mlado kazalište, mjesto ravnatelja bilo je zanimljivo i teatrologu Jasnu Boki, redatelju i glumci Marku Torjancu te pokojnom Miru Belamariću koji su bili spremni preseliti se u Šibenik i raditi na razvoju šibenskog teatra. Tada je izabrana Nera Gojanović, šibenska operna pjevačica.

Istina , situacija slična današnjoj bila je i prije tri godine kada se na natječaj javila samo Maja Trlaja koja je tada bila i izabrana.

 

Za razliku od kulturne javnosti, koja odavno kuži da se HNK ne razvija onako kako se očekivalo nakon što je Šibenik dobio konačno profesionalni teatar, šibenski gradonačelnik nije zabrinut.

 

Nedavno, dok je natječaj za ravnatelja bio pri kraju, kazao nam je u neslužbenom razgovoru da nema razloga za brigu, da je sve pod kontrolom i da će HNK Šibenik dobiti ravnatelja kakvog zaslužuje ovaj grad i taj teatar. Ne bih baš rekla da je u tom trenutku mislio na Zdenku Bilušić, koja baš nije omiljena među sadašnjim kazališnim establišmentom koji uživa gradonačelnikovo povjerenje. Prije će biti da su imali na umu dovesti nekog sa strane, ali to očito nije uspjelo pa je „knjiga pala na jedno slovo“.

 

„Ravnatelj Kazališta mora biti dobar menadžer, kazao je nedavno Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika zadužen za društvene djelatnosti, ali Zakon o kazalištima propisuje i da mora imati i pet godina rada u struci tako da pronaći odgovarajuću osobu baš i nije lako, a nije nemoguće da se ovaj natječaj poništi i raspiše novi.

 

Sjetimo se da je tako bilo i prije sedam godina kada je umjesto struke glavnu riječ opet imala politika. Senka Bulić nije dobila potporu Gradskog vijeća  pa je raspisan natječaj na koji je izabran Marko Torjanac. On je, pak, odmah odustao jer njegovi uvjeti nisu bili prihvaćeni. Onda je raspisan novi natječaj na kojem je prošla Nera Gojanović koja je prije kraja mandata naprasno razriješena. Ne bi bilo dobro da se taj dio povijesti ponovi.

 

Iz kategorije: Sridom u sridu