Datum objave: 23. Ožujak 2021

PREDIZBORNA KAMPANJA / Vlasnicima privatnih dječjih vrtića nije lako slušati Restovićeva obećanja jer ispada da to što oni rade u Šibeniku ne postoji

Diana Ferić
Diana Ferić

Dječji vrtići u Šibeniku jedna su od za sada glavnih tema predpredizborne kampanje koju  vodi SDP - ov kandidat za gradonačelnika Šibenika Tonči Restović. Obilazi zaleđe Šibenika i traži obećane dječje vrtiće koje aktualna vlast, naravno, nije sagradila. Široke je ruke  u svojim obećanjima jer nudi besplatni boravak  u vrtićima za svu djecu bez obzira na socijalni status roditelja. No kada ga se sluša, kao i njegove kolege koji mu pomažu u kampanji, stvara se dojam  misle samo na gradske vrtiće, a privatni i vjerski vrtići  kao da ne postoje.  Valja istaknuti kako je u privatnim i vjerskim dječjim vrtićima nešto više od 750 djece, a u u gradskim oko 900 što nije neka velika razlika. Jedan od njegovih suradnika objašnjava da su se na njih fokusirali jer se financiraju gradskim novcem što je samo djelomično točno jer se iz gradskog proračuna subvencionira i boravak djece u privatnim i vjerskim vrtićima, na žalost s puno manje novca.

Nadalje, kada govore o tome što bi oni napravili  u  vrtićima opet ispada da su opet fokusirani samo na  vrtiće u gradskom vlasništvu i da nemaju pojma što se radi u privatnim vrtićima. Da nije tako onda bi znali da oni posjeduju najmoderniju didaktičku opremu, da se, primjerice u DV Osmijeh odavno provodi program rada s nadarenom djecom, da imaju razvijen sportski program ili pak da već odavno surađuju s lokalnim proizvođačima i od njih nabavljaju  namirnice i da  se djeca zdravo hrane. Vlasnicima privatnih vrtića sigurno nije lako slušati to što se sada obećava jer oni to već dugo rade i imaju izvrsne rezultate. Neke su šibenske  privatne dječje ustanove uspješno aplicirale na EU fondove i dobile značajna sredstva za razvoj svojih modernih programa.

Da  su privatni vrtići ipak izvan interesa  kandidata Tonča Restovića svjedoči i to što se u svojim obećanjima vezanim za dječje vrtiće  jednom riječju  nije osvrnu na ono što vlasnici privatnih i vjerskih vrtića traže već cijelo desetljeće od gradske uprave,a to je da se izjednače izdvajanja za gradske i privatne vrtiće jer su sva djeca jednaka, kako je to lijepo u svojoj predizbornoj kampanji istaknuo i Tonči Restović.

 To je dobro primijetio i gradski vijećnik u GV Grada Šibenika i predsjednik stranke MB 365 u Šibensko - kninskoj županiji Antom Dobra koji je na svojoj Facebook stranici kandidatu za gradonačelnika Tonču Restoviću postavio sljedeća pitanja:

"Znate li Vi tko su Kata i Faust, znate li Vi da uz gradske vrtiće postoje vjerski i privatni. Znate li Vi koliko za njih izdvajamo iz proračuna, a koliko za gradske. Znate li Vi koliko djece ide u te vrtiće, a znate li da godinama postoji opstrukcija i atak na privatne i vjerske vrtiće. Očito slabo poznajete materiju kad već danima pričate o tom, a da temu niste nit' dotakli. Tema je osjetljiva, čudno da se sad toliko zalažete, a pitam se gdje ste bili proteklih godina, ako ne Vi onda vaša stranka. Kolega Restoviću pričamo o djeci, šibenskoj djeci. Stoga Vam preporučujem da pročitate slikovnicu o Kati i Faustu, jer ovako pričate neutemeljene i Vama nepoznate teme. S poštovanjem Anton Dobra."

Nadamo se da Tonču Restoviću nije promaknula ta bitka vlasnika privatnih i vjerskih vrtića i da, za razliku od aktualne vlasti, shvaća da se iz proračuna ne izdvaja novac za ustanove nego za djecu koja u njima borave i koja moraju biti u svakom pogledu ravnopravna. Isto se tako, nadamo se da Restović, kada obećava besplatan boravak djece u vrtićima, ne misli samo na one u gradskim ustanovama nego i na one u privatnim i vjerskim vrtićima.  Nadamo se da su prošla vremena kada  se na privatne poduzetnike gledalo kao na nekog nepoželjnog koji gleda samo svoj sebični komercijalni interes. 

Iz kategorije: Sridom u sridu