Datum objave: 18. Svibanj 2015

Pogledajte što vas očekuje na petom izdanju Supertoon festivala u Šibeniku

Šibenik News
Šibenik News

 

Prikazivanjem najnovije domaće i svjetske produkcije animiranog filma kratkog metra, odnosno filmova trajanja do 30 minuta, te kroz niz natjecateljskih i popratnih programa, Šibenik će krajem srpnja ugostiti 5. Međunarodni festival animacije Supertoon, 3. po redu organiziran u Šibeniku.

„Supertoon je, sa svojim 3. šibenskim izdanjem, postao dio šibenskog kulturnog ljeta i drago mi je, ne samo zato što je, ponavljam, šibenski, nego zato što se iz godine u godinu širi, prije svega kvalitetnim sadržajima. U čitavom programu možda me najviše raduju dječje radionice koje se nastavljaju na našu dječju priču kroz Međunarodni dječji festival i činjenicu da je Grad Šibenik-Grad prijatelj djece. Šibenik nije više grad koji živi samo za 15-ak dana dječjeg festivala, već grad koji živi cijelo ljeto s nizom kvalitetnih sadržaja.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić, te kazao kako će Supertoon imati i nadalje podršku Grada u svom daljnjem razvoju i rastu.

Kroz šest festivalskih dana prikazat će se odabrani filmovi u službenim natjecateljskim kategorijama te panoramskim i retrospektivnim projekcijama. „Na natječaj je ove godine pristiglo 920 filmova i mogu kazati kako ove godine imamo najbolji izbor, jer brojni od tih filmova su nagrađeni na festivalima animacije diljem svijeta. Natjecateljski program podijeljen je u pet kategorija; odnosno međunarodnoj konkurenciji u kategoriji kratkih animiranih filmova, kratkih animiranih filmova za djecu, animiranih glazbenih videa, animiranih reklamnih filmova i animiranih filmskih špica.“, pojasnio je jedan od organizatora Petar Trebotić, te naglasio kako će popratni program festivala ponuditi retrospektivu našeg jedinog „Oskarovca“ Dušana Vukotića , a u sklopu programa studentskog animiranog filma bit će predstavljena škola animacije Splita, Zagreba, Beograda i Budimpešte. Supertoon će predstaviti i partnerske festivale, kao i studio za animaciju, a bit će organizirana i radionica „Animirani Šibenik“, uz dječju radionicu animacije. Na festivalu sudjeluje preko 80 autora iz 21 zemlje

O samim lokacijama na kojima će se odvijati festivalski sadržaji nešto više je rekao jedan od organizatora Slave Lukarov: „Ovogodišnje šibenske lokacije koje će ugostiti vrhunske animacije su: ljetno kino na Trgu Ivana Gorana Kovačića ispred OŠ Fausta Vrančića, ljetno kino na Gorici u Zagrebačkoj ulici, ljetno kino na Peškariji Obala palih omladinaca i Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku. Festivalski centar će biti smješten u Gradskoj vijećnici, Muzeju grada Šibenika, Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića, Galeriji sv. Krševana, Studiju galerije sv. Krševana, dok će press centar Hrvatskog novinarskog društva biti prostor u kojem će biti smješten festivalski press centar.

S današnje konferencije za novinare upućen je i poziv volonterima koji se žele priključiti ovogodišnjem festivalu. Supertoon omogućuje širi pogled na ovu vrst umjetničkog izričaja, kako odraslima tako i djeci, ali i slučajnim posjetiteljima i filmskim profesionalcima, približava ga medijima, te otvara mogućnost neke buduće suradnje samim autorima i producentima, kao i studentima.
 

Iz kategorije: Kultura
Označeno u: