Datum objave: 05. Veljača 2016

Vikend animacije u Šibeniku:Supertoon najavljuje Animation Shots

Šibenik News
Šibenik News

U Šibeniku će se u subotu i nedjelju 6. i 7. veljače održati prvi vikend animacije Animation Shots, u organizaciji Supertoon - međunarodnog festivala animacije, a kao uvod u šesto izdanje festivala koje će se održati u srpnju 2016. godine.

 

Projekcije se održavaju u Studiju galerije Sv. Krševana - Galerija Matija (Petra Nakića bb, Šibenik), a ulaz na sva događanja je besplatan.

 

Animation Shots zamišljen je kao program u kojem će se u Šibeniku svakog prvog vikenda u mjesecu, šest mjeseci uoči 6. izdanja festivala, prikazivati izbor animiranih filmova kratkog metra s renomiranih europskih festivala i zemalja partnera.

 

Vikend 6.i 7.veljače bit će posvećen Poljskoj, a prikazat će retrospektivu poljske animacije iz '60. i '70. godina prošlog stoljeća, u selekciji ostvarenoj u suradnji sa STOPTRIK festivalom stop motion animacije. Na programu su autori kao Lenica, Borowczyk, Giersz, Kijowicz, Szczechura, Urbański i Czekała. Škola poljske animacije poznata je i pod imenom filozofsko-refleksivne struje u animaciji, struje koja se od samih svojih početaka nadovezivala na dostignuća poljske grafike, slikarstva i plakata. Simbolična krunidba tog najpoznatijeg razdoblja bila je dodjela Oscara filmu Tango Zbigniewa Rybczyńskog, početkom osamdesetih godina.

 

Animation Shots pratit će i razgovori s ljudima zaslužnim za vikend program. Ovaj put to su Olga i Michal Bobrowski, umjetnički i programski direktori STOPTRIK festivala. U razgovoru s njima posjetitelji će moći saznati široj javnosti nepoznate stvari o mogućnostima i nedaćama organizacije festivala u Poljskoj kao i o trenutačnom stanju produkcije animiranog filma u njihovoj zemlji. Nakon razgovora na programu su dragulji stop-motion animacije s prošlogodišnjeg izdanja STOPTRIK festivala, dok kasni večernji program donosi projekcije stop motion muzičkih videa, izbor iz Supertoon arhive.

 

Također, za vrijeme trajanja vikenda animacije organizirana je i dječja radionica animacije, koju će voditi Marko Zdravković-Kunac, osnivač i dugogodišnji voditelj Pulske filmske tvornice, u čijem sklopu vodi Školu animiranog filma te Radionicu filmske medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi. Radionica će prestaviti način izrade uređaja koji stvaraju optičku iluziju pokreta, fantaskop i zootrop, a uređaje izrađene na radionici djeca će moći ponijeti kući i nastaviti učiti i istraživati mogućnosti animacije.

 

Sve koji žele sudjelovati mogu se prijaviti na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Broj polaznika je ograničen. 

Iz kategorije: Kultura