Datum objave: 06. Travanj 2016

Ante Deković iz sunčane Kalifornije: Šibenik je najbolje mjesto za napuniti baterije

Šibenik News
Šibenik News

Ante Deković, Šibenčanin, već godinama živi i radi na zapadnoj obali SAD-a i to u filmskoj industriji kao stručnjak za vizualne efekte. Ne specijalne, nego vizualne pa ono što gledate možda nije pitanje umješnosti glumca i režisera već njegovog dobrog oka.

 

Deković trenutačno uživa u sunčanoj Kaliforniji, u Los Angelesu, a opuštanje uz valove na popularnoj plaži Venice zaslužio je nakon dovršetka još jedne sezone hit serije Sleepy Hollow. Radio je i na seriji True Detective, druga sezona, a propao mu je i biznis u Šibeniku. Zbog birokracije, naravno. Više o svemu, donosimo u nastavku.

 

Dakle, Ante Dekoviću, gdje se trenutačno nalaziš i čime kratiš dane kad ne radiš? Radiš li na kakvom projektu u ovom trenutku? Sve nam reci, na kojem, s kim? Ili koji ti je bio zadnji i može li se gledati u Hrvatskoj?


Upravo sam u L.A.u, evo ima jedno mjesec dana da sam se vratio iz Atlante gdje sam bio osam mjeseci na snimanju treće sezone serije Sleepy Hollow.


Trenutačno nastojim dekompresirati od poslova i uživati u lijepom vremenu Venice Beacha. Malo surfanje, malo skejtanje, trčanje. Opušteno. Čak sam uspio, prošli tjedan, zaletiti se do brda i uhvatiti zadnji snijeg za snowboard.

 


Trenutačno ne radim na ničemu konkretno. Otkako sam se vratio iz Atlante gdje sam kratko, kao zamjena radio na projektu sa Charlie Sheenom i Luiz Guzmanom, na njihovom novom filmu 'Nine Eleven', a prije toga sam radio kompletnu sezonu Sleepy Hollow u kojoj su ove sezone, osim naših glavnih glumaca, Tom Mison, Nicole Baharie i Lyndie Greenwood, od poznatijih bili Shannyn Sossamon i Peter Mensah.
Prije toga, prošlo ljeto, radio sam na drugoj sezoni serije True Detective i mogu se pohvalit da sam imao priliku raditi s Colinom Farrellom, Rachel McAdams i Vinceom Vaughnom.

 

Kad smo kod Hrvatske. Čini mi se da si već dovoljno dugo vani da si nadišao ono pitanje 'nedostaje li ti Hrvatska, Šibenik, Ražanj'. Ha?

 

Istina. Evo, sad sam već preko 11 godina u Americi tako da se to više ne može definirati kao nedostajanje. Zadnje dvije godine živio sam u New Yorku, Sjevernoj Karolini, L. A.-u i Atlanti, s time da sam najmanje bio u L.A.-u. U Šibeniku sam zadnji put bio prošlo ljeto i to deset dana tako da se ne ni to ne računa.


Prvenstveno, nedostaje mi odmor i da nemam obveze, da se mogu opustiti, a to uvijek povezujem sa šibenskim ljeto, tako da mi to nedostaje. Želim vidjeti ekipu i što se sve u Šibeniku napravilo i jel' ima koje novo mjesto za skejtat.


Šibenik je za mene uvijek najbolje mjesto za napuniti baterije tako da jedva čekam doći.

 

Osjeti li se u filmskom svijetu na njegovoj originalnoj adresi u L.A.-ju da se velike svjetske uspješnice snimaju ili su se snimale u Hrvatskoj, odnosno Dubrovniku pa i Šibeniku?


O Hrvatskoj, a posebno o Dubrovniku pročulo se zadnjih nekoliko godina u L.A.-ju. Što zbog turizma, a možda najviše zbog serije Igra prijestolja. Dok, recimo, prije jedno pet godina rijetko tko ovdje je znao gdje je Hrvatska. Sad ih ima dosta koji i znaju, ali i koji su bili u Hrvatskoj.

 

Kako komentiraš najavu otvaranja tzv. ureda za film u Šibeniku? Sjećam se da si imao nekakvih planova da se baviš produkcijom ili nešto slično na području Lijepe Naše. Što je s tim?


Nisam ni znao da se otvara ured, moram se obvezno upoznati s tim kad dođem. To mi je veoma drago čuti.

A što se tiče mog pokušaja, i dan danas volio bih da to uspije. Prošlo ljeto otvorio sam tvrtku za produkciju i VFX u Šibeniku. Međutim, morao sam, nažalost, zatvoriti jer mi se financijski nije isplatilo. Previše poreza i glupe birokracije.


Ali samo zato uspjeli na drugi način surađivati sa splitskom tvrtkom Lemonade3d i mogu se pohvaliti da su momci odlično odradili nekoliko kadrova na seriji Sleepy Hollow, ako se ne varam prvi u Hrvatskoj.

 

Čitala sam intervju s Jasonom Zimmermanom u kojem te hvali na sva usta, čak spominje kako se uvelike mogao osloniti na tebe u trenucima kad je to bilo najpotrebnije te da si mu bio desna ruka. Lijepe riječi. Koji je tvoj status u Hollywoodu, u tvojoj branši? Daje se naslutiti da si uvelike napredovao od vremena dolaska u odred majstora vizualnih efekata?

 

Zadnje dvije godine manje – više prebacio sam se s obrađivanja vizualnih efekata na snimanja i vođenja. S tim da sad više ne radim za tvrtke koje obrađuju nego izravno sa studijima. Znači, s FOX-om u slučaju Sleepy Hollowa, i HBO-om u slučaju True Detective.


Pogotovo na Sleepy Hollow, gdje mi je ovo bila druga godina na snimanju i, budući daj e je Jason imao dovoljno povjerenja, vodio sam snimanje i određivao kako da se pojedine stvari snime.


Znači, dok sam prije radio za tvrtku koja je radila za studio i tako imao više ljudi iznad sebe, sad izravno surađujem s režiserom, glumcima, producentima. Što je, s jedne strane super, ali s druge ima mnogo više politike i odgovornosti.


Ove godine, pokazala je dodjela nagrada Oscar, vizualni efekti, odnosno njihovi majstori, imali su veliki udjel u postizanju uspjeha velikog broja nagrađivanih filmova poput Mad Maxa, pa i DiCaprijevog Revenanta. Očekivani napredak branše ili prolaznih pet minuta slave?

 

Film/serije bez vizualnih efekata više ne postoji. Od Star Wars do obične Seth Rogan komedije sve je puno, samo je pitanje da li je vidljivo ili ne.

 

Međutim, naša branša sama po sebi se promijenila. S jedne strane, studija žele što više uštedjeti, šalju produkciju tamo gdje je povoljan povrat poreza poput Atlante ili Vancuvera, a s druge strane, očekuju bolje, veće i jače efekte i filmove.

 

 

 

Nema se više strpljenja snimiti kako triba, pogotovo na serijama, tako da dosta toga pada u naše ruke da popravljamo, peglamo pa kasnije i brišemo.

 

Recimo prije, dok su efekti bili i skuplj jer tehnologije nije bila toliko jaka, veoma se pazilo kako se snima jer bi se svaka nastala greška morala naknadno 'krpati' što bi dodatno koštalo. U današnje vrijeme na dosta toga više se ne pazi jer se zna da ćemo mi to ispleglati.

 

Vrijednost VFX je dosta pala i po mom mišljenju više se toliko ne cijeni kao šta se to znalo prije, recimo, 10 godina. Sama činjenica da jedan film kao novi Mad Max, kad je izašao u kina radio reklamu i pričalo se da je sve 'praktično' snimljeno, na kraju je bio reklamiran za VFX Oscara govori sve ili, isto tako, godina kad je Life of Pi dobio Oscara za najbolji Cinematotgraphy, a 95 posto pokreta kamere nastalo je u kompjuteru.
VFX se koriste više nego ikad, ali nažalost većina to ne želi priznati ili prihvatiti kao dio filmske industrije. 

 

 

 

 

Piše: Snježana Klarić

Foto: privatna arhiva

 

Iz kategorije: Kultura