Datum objave: 22. Travanj 2016

Noć knjige u Šibeniku iz godine u godinu programski bogatija, publika uvijek ista

Šibenik News
Šibenik News

Program manifestacije Noć knjige u Šibeniku privedena je kraju uz druženje s piscem za djecu (i odrasle) Zoranom Pongrašićem s kojim je razgovor vodio njegov šibenski kolega književnik, Aljoša Vuković.

Osim toga, druženje iza staklenih prozora na prvom katu Gradske knjižnice Juraj Šižgorić značilo je pravu gozbu uz jelo i piće, ali i proglašenje pobjednika prvog natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču 'Kušin'.


- Ovaj čovjek s moje desne strane je Zoran Pongrašić, moj prijatelj. Znamo se od 2011. godine - prve su riječi kojima je šibenski autor nekoliko dječjih slikovnica i pjesama, Aljoša Vuković najavio gosta Noći knjige u Šibeniku, inače svog kolegu.

 

Foto: Omer Rak bio je član žirija nagrade Kušin

 

- Što me potaklo na pisanje? Prije negoli sam počeo pisati svirao sam u jednom potpuno nepoznatom rock bendu gdje smo se više svađali nego vježbali pa se taj bend raspao, onda se ja više nisam ima s kim svađati, a to mi je bilo potrebno. Odlučio sam se za pisanje jer tako se mogu svađati sam sa sobom, a da to ne izlazi izvan kruga nas dvojice – prisjetio se književnik prvih razloga koji su ga naveli da se prihvati, uvjetno rečeno, papira i olovke.

 

U to je vrijeme svirao ritam gitaru, ali već tada kvalitetnije je pisao nego što je prebirao prstima po žicama. Pongrašić, inače, obiteljski dom dijeli sa suprugom i tri kćeri od kojih čak dvije baš kao i majka – pišu.

 

- Ja se nisam odlučio za dječju književnost. Ja sam htio biti slavan, bogat pisac za ozbiljnu publiku. Taj klik dogodio se mojoj ženi koja piše za Modru lastu i tamo mi je našla neku 'gažu', priliku da i ja nešto napišem – objasnio je autor i znanstvene fantastike i radio drama kako se našao u svijetu dječje književnosti.

 

Priznat će i to da je, kako mu je kolega pisac i ilustrator, Darko Macan kazao, pisac opće prakse jer kao autor naslova različitih žanrova teško stane u jednu definiciju.

 

- Nisam specijaliziran ni u kojoj književnoj vrsti, rodu. Ne volim se ponavljati, volim se okušati u svemu i svašta sam pokušao, osim onog što Aljoša radi. Mislim da ne bih znao pisati pjesme – kazao je Pongrašić publici u kojoj su mahom sjedili djelatnici šibenske Gradske knjižnice, novinari i tek pokoji namjerni posjetitelj.


Manifestacija Noć knjige najbolje funkcionira, sve je izglednije, pod dnevnim svjetlom i uz dječje programe kada svoje najmlađe dođu bodriti ponosni članovi uže i šire obitelji, a kvalitetne kulturne programe u Šibeniku redovito prati uvijek isti mini kombi ljudi.

 

Slična stvar je i s dječjom književnošću općenito, a zašto je tomu tako ne znaju ni moderator razgovora, Aljoša, ni okosnica, autor dječje književnosti, Pongrašić.

 

-Imam podjednak broj knjiga za odrasle i za mladež i znam odgovor na pitanje zašto se dječje književnost podcjenjuje od strane književnih kritičara i pisaca za odrasle. Kad pišeš za odrasle, kad ja pišem za odrasle mogu napisati bilo što, nitko neće imati nikakve posljedice, odrasli su, izgrađeni su. Neće ih moj roman učiniti lošim. Pisati za djecu je velika odgovornost - pojasnio je gost šibenske Noći knjige koji je svoje gostovanje priveo kraju uz nekoliko redaka svojih radova namijenjenih isključivo ušima punoljetnih slušatelja/čitatelja.

 

FOTO: Tročlani žiri u Noći knjige

 

Osvježenje u programu manifestacije Noć knjige u Šibeniku svakako je natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču 'Kušin'. Ovo je prva godina da se natječaj provodi, a pokrenut je povodom obilježavanja 950. obljetnice prvog pisanog spomenika grada Šibenika te 150. obljetnice osnutka Narodne slavjanske čitaonice u Krešimirovom gradu koja se svojedobno nalazila na istom mjestu kao i njena suvremena inačica, Gradska knjižnica Juraj Šižgorić.

 

- Vjerujemo da će ovo postati tradicija, a ono što nas je najviše iznenadilo, jer kad smo prvi put razgovarali o toj ideji mislili smo da će stići pet, šest prijava, a onda ih je stiglo 41 što nas je ugodno iznenadilo. I dobro smo se potrudili izabrati tri najbolje – kazala je Živana Podrug, uz Omera Raka i Jadranku Čobanov član žirija koji je odlučivao o prvom pobjedniku prvog 'Kušina', dodajući da se nadaju kako će dio pristiglih tekstova do kraja godine pronaći svoj put do svojevrsne papirnate zbirke kao trajne, opipljive uspomene na prvi 'Kušin'.

 

FOTO: Pobjednica natječaja Kušin

 

U svakom slučaju, u zbirci ili bez nje, imena koja će se pamtiti kao prve tri neobjavljene kratke priče jesu 'Točka' autora Igora Ivka iz Varaždina za koju je autor dobio nagradu od tisuću kuna kao treće plasirani, potom 'Moj Mir' autora Tomislav Šovagović iz Zagreba inače rođen u Šibeniku. On je svojom zbirkom jednoglasno zasjeo na drugo mjesto i osvojio dvije tisuće kuna te mu ovo nije prva nagrada.
- Ii po našoj ocjeni najbolja priča koja je dobila prvu nagradu i tri tisuće kuna je priča pod nazivom 'Zagreb Šibenik' autorice Marije Dukić.

 


 

Iz kategorije: Kultura