Datum objave: 16. Svibanj 2016

FOTO: Ispisani zidovi šibenskih ulica pripovijedaju ružnu priču o našem društvu

Šibenik News
Šibenik News

'Ubi tovara' ili nešto pitomije 'Volim te Šibenko' natpisi su na zidovima šibenskih ulica i to onih koji gravitiraju povijesnoj jezgri Krešimirovog grada.

 

U ovom slučaju za zidove kuća četvrti Plišac na potezu od bivšeg kina Tesla do same tržnice ne vrijedi ona 'kad bi zidovi mogli pričati' jer ovi zidovi pričaju. Na njima su nepoznati autori najčešće ostavljali ružne poruke poput 'Ubi tovara, zakolji ga' ili one nešto malo romantičnije s daškom sportske ljubavi.

 

Ima tu i onih koji upozoravaju na klasi rat, no sve se svodi na to da nije riječ o nikakvoj uličnoj umjetnosti koju svakako možemo nazvati lijepom i poučnom, ovu su bljuzgotine nepoznatih autora nedovoljno hrabrih da svoje mišljenje izraze javno, ali na mnogo legitimniji i za društvo prihvatljiviji način.

 

Šaranje po zidovima gradskih ulica nije 'cool', nije baza i uglavnom izaziva zgražanje onih koji ih uopće primijete jer današnje društvo sklono je, pored zdravog razuma, zdravih očiju, spuštati glavu i praviti se da prljavštine koje zagađuju zajednicu nisu njihov problem.
 

E, pa jesu. Jel pisane poruke koja u sebi sadrže riječi poput ubi, zakolji ostavljaju nečija djeca ili odrasli koji su odrastali u društvu koje mi činimo. Svakako nije pohvala nikomu od nas.

 

 

Iz kategorije: Kultura