Datum objave: 07. Lipanj 2016

Elemental, Chui, Mnogi Drugi, Pullover ... Regius će nastaviti niz do kraja srpnja

Šibenik News
Šibenik News

Od zadnje objave novih izvođača na regionalnom kulturno - glazbenom festivalu Regius u Šibeniku prošlo je neko vrijeme, a u međuvremenu zbilo se mnogo lijepih i zanimljivih stvari koje će šesto izdanje festivala, jedinog festivala alternativnih konotacija u Krešimirovom gradu učiniti – nikad boljim.

 

Regius će se, dakle, održati 29. i 30. srpnja na području nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) u Šibeniku, a dosad su svoj nastup na festivalu potvrdili Sassja, M.O.R.T. i Kandžija i Gole žene. Svi oni oduševljeni su činjenicom da konačno dolaze na Regius, a njihov entuzijazam dijele još nekoliko glazbenih sastava koji su upotpunili festivalski line up.

 

- Ove godine imat ćemo najviše izvođača dosad. Ako sve bude išlo po planu, bit će iz šest po večeri. Kao i uvijek, imamo razne žanrove alternativnog predznaka i to od punka preko repa do elektronske glazbe – najavio je Igor Bergam, predsjednik Udruge P.A.R.K. (Pokretači alternativnog razvoja kulture) koji je organizator festivala.

 

Riječ je o redom zagrebačkim bendovima i to Elemental, Mnogi Drugi, Chui i osječki Pullover.

 


- Ove godine nemamo izražene headlinere već smo planski išli s tim da bendovi budu više – manje iste kategorije popularnosti, a da ih bude više po jednoj večeri. ELEMENTAL kao jedan od trenutačno najpopularnijih bendova u regiji sigurno je najzanimljivije ime druge večeri. Dolaze u godini u kojoj su postali punoljetni, kad su izbacili najbolji materijal dosad i okitili se Porinom za hit godine - objašnjava Bergam.

 

Nakon njih, tu je i sve popularniji MNOGI DRUGI, zagrebački bend koji u svojim redovima krije dvojicu glazbenika sa šibenskom i primoštenskom adresom, a prošle godine oduševili su nastupom na zagrebačkom INmusic festivalu.

 

- Možemo ga nazvati polulokalnim bendom jer su njihovi članovi Šibenčanin Mirko Burazer na bubnjevima i Primoštenac Ivan Perković na trubi koji uz ostatak ekipe iz Zagreba čine zanimljiv projekt koji je već sad, iako nemaju službeni album, prepoznat kao veliki glazbeni potencijal te imaju jaku bazu fanova. Novi singlove i materijale s albuma prvijenca Šibenčani će moći poslušati upravo na Regiusu – najavljuje prvi čovjek festivala.

 

Elemental, Mnogi Drugi pa CHUI. Bend koji je obilježio 2015. godinu, nastavlja plijeniti pažnju i u tekućoj godini, a Šibenčani se još uvijek sjećaju 2014. kada je bend nastupio u programu svečanog otvorenja renovirane tvrđave sv. Mihovila i svojom izvedbom himne 'Lijepa Naša' izazvao oprečna mišljenja.

 

- Kad su u svom stilu odsvirali hrvatsku himnu, dobili su pokude šibenskih ukusom ograničenih konzervativaca, ali s druge strane, riječ je o bendu koji ima uvjerljivo broj jedan album u regiji prošle godine s čim se složila većina kritičara – izjavio je Bergam o bendu koji u svom glazbenom izričaju njeguje elektroniku, jazz i rock'n'roll te je na Chui pao 'teret' nositelja after partyja prve festivalske večeri, a prije toga nastupit će na glasovitom INmusicu.

 

Zadnji u nizu najavljenih bendova Pullover ime je koje se na prvu ni u čemu ne slaže s ostatkom svojih glazbenih kolega s kojima će dijeliti pozornicu Regiusa i to nije slučajno tako.

 

- Njihova autentična i inovativna kombinacija u kojoj na punk način sviraju i pjevaju najveće hrvatske trash hitove odlično će se uklopiti u drugi dio druge večeri Regiusa kada će publici sjesti, što bi se reklo, kao budali triska – iskren je organizator Regiusa, dodajući:

 

- Ovogodišnje izvođače birali smo po principu aktualnosti i trenutnog kotiranja u svojim žanrovima. Svi nabrojani bendovi imaju hvaljene i nagrađivane materijale unatrag godinu ili godinu i pol dana koje će svirati na Regiusu i svi oni trenutačno su jako traženi i popularni u regiji.

 

Sa Sassjom, M.O.R.T.-om, Kandžijom, Mnogim Drugim, Elementalom, Chuijem i Pulloverom Regius je stigao na pola puta jer nas do početka šestog izdanja festivala očekuje još šest novih imena koji će nastupiti na prostoru TEF-a 29. ili 30. srpnja, prve ili druge večeri.

 

 

- Napomenuo bih da je Regius ostao zadnji izvorno šibenski alter proizvod i kao takav ne samo da nije nastavio gdje je stao lani. Dapače. Svake godine Regius raste u svakom festivalskom pogledu – poručuju iz organizacije festivala koji je svoje snage udružio s još jednim festivalom koji se održava na području grada Šibenika, a posve je drugog umjetničkog izričaja te njeguje filmsku kulturu, u ovom slučaju – animaciju.

- Kako Supertoon festival završava u tjednu u kojem se, pak, održava Regius, odlučili smo se povezati sa Supertoonovcima i to na dva načina. U prvom planu, prva večer Regiusa, petak, 29. srpnja, bit će službeni after party ili party zatvaranja Supertoona jer istog dana završava. Tako će publika jednog festivala na kraju programa partijati s nama na Regiusu do dugo u noć. Drugo, kako će ove godine u sklopu Supertoon festivala biti i radionica VJ-inga, njezini polaznici će svoje radove i znanje stečeno kroz radionice prikazati upravo na Regiusu na velikim video zidovima na kojima će se vrtjeti njihove animacije paralelno s nastupom benda na pozornici. Mislim da će to obogatiti i vizualno i zvučno sliku Regiusa u očima, odnosno ušima posjetitelja festivala i dati mu jedan nov sadržaj – objasnio je Bergam.

Kompletna satnica, raspored izvođača kao i cijena dnevne, odnosno festivalske ulaznice bit će objavljena naknadno, ali na vrijeme kao i mjesto i početak prodaje istih.  

Iz kategorije: Kultura