Datum objave: 16. Kolovoz 2016

'Skoro pa festival', Deboto ili ljetna razonoda za hedoniste, glazbene znalce i gurmane

Šibenik News
Šibenik News

Deboto festival, u svojoj drugoj godini postojanja, održava se od 18. do 20. kolovoza i to u Šibeniku i Skradinu. Glazbeni dio programa čini petnaestak renomiranih izvođača koji pokrivaju glazbeno području od jazza preko soula do elektronike. Pozornice su na tvrđavi sv. Mihovila te na Maloj loži u Krešimirovom gradu, a jedna od ovoogodišnjih novosti svakako je boat party na relaciji Šibenik - Skradin koji završava gastronomskom poslasticom, slavnim skradinskim rižotom. 

 

O Deboto festivalu o kojem su ove godine pisali i europski mediji razgovarali smo s Majom Pleše iz organizacijskog tima festivala čija je glavna misao vodilja - hedonistički pristup najljepšim aspektima života svakog pojedinca - glazba i hrana. 

 

Detalje o izvođačima kao i kupnji ulaznica preko sustava Eventim i u caffe baru Vino&INO možete doznati klikom na poveznicu - GLAZBA.

 

Do početka Deboto festivala ostala su još dva. Što festival donosi ove godine, a da je drugačije u odnosu na prošlogodišnje, prvo izdanje?

 

Ove godine smo kao novost uveli boat party. Prvi dan je na tvrđavi, drugi dan smo na Maloj loži, a treći dan je boat party koji ide od Šibenika do Skradina. Dakle, more, rijeka, jezero.

 

Tamo se nalazimo na Deboto risottu, odnosno tradicionalnom skradinskom rižotu koji se kuha sedam sati.Ove godine novost je da na Maloj loži imamo druženje kuhara i vinara. Puno je izvođača i mislim da će biti veoma zanimljivo.


Uz glazbeni izričaj na koji se Deboto veže, tu je i disperzija festivalskih lokacija koja događanje izdvaja iz niza ostalih zbivanja no možda je ujedno ta disperzija i ono što donekle buni Šibenčane što i kako točno Deboto funkcionira.

 

U biti, kao što sama riječ kaže – deboto, dakle, ovo je skoro pa festival jer mi nismo veliki festival kao što je većina festivala na našoj obali i mislim da je super da ta festivalska scena živi u Hrvatskoj, posebno za vrijeme ljeta. I upravo, kao što sam rekla, ima ih mnogo pa smo htjeli napraviti nešto što će Deboto razlikovati od ostalih festivala.


Mnogo je zanimljivije, više je lokacija i na različitim lokacijama događaju se različite stvari što je u principu ideja festivala. Live nastupi su na tvrđavi, DJ setovi ispod tribina i na Maloj loži. Onda imamo boat party i u Skradinu glazbeno- gastronomski dio koji ljudima želi približiti hranu, piće iz regije, uključili smo izvođače iz Šibenika.

 

Znamo tko su izvođači, ali tko su posjetitelji, koji je profil publike Deboto festivala?

 

Rekla bih da je to festival za malo bolje poznavatelje glazbe. Ima jazza, soula, elektronike. Mislim da je to za nekog tko više poznaje glazbu i tko ne želi samo doći, biti na festivalu i slušati već i popratiti sve stvari koje glazba nudi, taj neki hedonizam.


Prije samog početka deboto je doživio uvertiru tijekom cijele godine u svjetskim metropolama. Je li to polučilo kakve rezultate?

 

Pa je. Kako imamo strane partnere radili smo vani promociju. Bili smo u Parizu, Beču i Londonu. Veom mnogo ljudi, stranaca zainteresirano je za takvu vrstu festivala i tamo je publika koja prati tu glazbenu scenu.

Zanimljivo je bilo to što je Sladić, vinar, išao s nama u Pariz gdje je izazvao oduševljenje svojim vinom, što je fenomen kad znamo da su Francuzi veoma poznati po svojim vinima. Mediji su to popratili, što je isto jedan od uspjeha.

 

Ovo je tek druga godina Debota u Šibeniku no pretpostavljam da je dugoročno gledano ideja da festival tu ostane, programski raste?!


Svakako da je namjera da festival raste i da želimo promjene u smislu disperzije. Ali to se dogodi svaki put nakon festivala. Tada vidimo što treba popraviti, ostaviti, što treba smanjiti. Mislim da ćemo nakon ovogodišnjeg Debota znati što za iduću godinu.  

 

 

 

Razgovarala: Snježana Klarić.

Iz kategorije: Kultura