Datum objave: 17. Kolovoz 2016

Galerija sv. Krševana predstavlja iznimno zanimljivu kompleksnu instalaciju Siniše Majkusa

Šibenik News
Šibenik News

U Galeriji sv. Krševan u Šibeniku  ove srijede, 17. kolovoza, u 21h bit će otvoren zanimljiv izložbeni projekt kodnoga imena M12² Siniše Majkusa, jednog od ključnih protagonista nove /suvremene hrvatske skulpture, u kojem umjetnik na inovativan način spaja „tradicionalnu“ kiparsku tehnologiju i suvremeno grafičko iskustvo.

 

Riječ je o kompleksnoj prostornoj instalaciji, jednoj iz serije karakterističnih ambijentalnih site-specifics projekata, sastavljenoj od 144 elementa obojanih cjevastih oblika podjednakih dimenzija, oblikovanih od čelične žice, koji svojim prozirnim volumenima u formi oprostorenih crteža, te dodatnim kolorističkim intervencijama (crvene i plave boje) sugeriraju živopisne linearne konfiguracije čipkaste strukture monumentalnih pretenzija, snažne poetske izražajnosti.

 

Izložena umjetnička instalacija zamišljena je kao viseća skulpturalna kompozicija razvedene piktoplastičke strukture, odnosno kao svojevrsna kiparska intervencija in situ, prilagođena specifičnim ambijentalnim mogućnostima prostora i arhitekturi interijera. Nastavak je to Majkusova dosadašnjeg inovativnog pristupa u oblikovanju moderne skulpture kao složene prostorne instalacije na način u kojem se isprepliće ekspresionizam linearne /grafičke strukture s opartističkim elementima kiparske forme prividno kinetičkih svojstava, što predstavlja jedinstven primjer umjetničke prakse u novijem hrvatskom kiparstvu. 

 

Siniša Majkus (r.1962.) diplomirao je na grafičkom odjelu ALU u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. Uglavnom se bavi kiparstvom za koje je dobio najviša priznanja, između ostalih i uglednu državnu nagradu „Vladimir Nazor“ za kiparsku instalaciju Embrio u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 2005.godine.U zvanju izvanrednog profesora predaje kolegije crtanja na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Autor predgovora i kustos je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Radovan Vuković, koji će i otvoriti izložbu.

Iz kategorije: Kultura