Datum objave: 05. Listopad 2016

Financijska podrška novom filmu Vinka Brešana i filmu snimanom u županiji s Ericom Cantonom

Šibenik News
Šibenik News

Novom filmskom uratku 'Država' proslavljenog šibenskog redatelja, Vinka Brešana  Hrvatski audiovizualni centar odobrio je financijsku potporu u iznosu od 4,6 milijuna kuna, dok je redatelju Dejana Aćimovića za postprodukciji filma 'Anka' snimanog na području Šibensko - kninske županije, HAVC odobrio dva milijuna kuna. 

 

- Redatelj Vinko Brešan i scenarist Mate Matišić odgovorni su za neke od najgledanijih filmova u kinima samostalne Hrvatske. Njihov najnoviji projekt Država bit će, nadamo se, najsmješnija komedija snimljena u samostalnoj Hrvatskoj. Scenarij filma pun je originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima se nemoguće prestati smijati. Priča je duboko naša, no likovi i situacije toliko su univerzalne i neočekivane, da bi ovaj film mogao postati i naš najjači filmski izvozni proizvod u europskim i svjetskim kinima. Iako su njezino prirodno stanište kinematografi, zbog inovativnosti i apsurdnosti, Država bi mogla odlično proći i na velikim stranim festivalima - stoji u obrazloženju HAVC-a što se dodjele potpore tiče za Brešanov film.

 

HAVC vjeruje i u potencijal još jednog filma s područja županije, 'Anku' u kojoj je naslovnu ulogu odigrao glasoviti Eric Cantona. 

 

- S obzirom na tradiciju potpore HAVC-a gotovim djelima ili djelima u postprodukcijskoj fazi koja zadovoljavaju standarde profesionalne kinematografije i imaju određeni distributerski i kino potencijal, dana je potpora projektu Anka redatelja Dejana Aćimovića. U njegovu su realizaciju uložena ozbiljna sredstva. Riječ je o filmu snimljenom na lokacijama, s međunarodnom glumačkom ekipom i za standarde hrvatske kinematografije opsežnih CGI efekata, koji ima veliki kino potencijal i vrijedi ga podržati, osobito u okolnostima kada u bližoj budućnosti naša kinematografija priprema svega jedan dječji film. U svojim recenzijama umjetnički će povjerenici predložiti određene dorade u smjeru poboljšanja projekta, u onoj fazi u kojoj je takvo što još moguće, s obzirom na stupanj dovršenosti filma - navodi HAVC.

 

 

Iz kategorije: Kultura