Datum objave: 21. Listopad 2016

Nova kazališna sezona u šibeniku uključuje niz premijera, gostovanja i adaptacija

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku predstavilo je djelomični repertoar za kazališnu sezonu 2016./2017. u sklopu koje je najavljeno niz produkcija, adaptacija i gostovanja.


Šibensko kazalište, pak, sezonu je otvorilo već početkom listopada i to gostovanjem s dječjim mjuziklom 'Matilda' na daskama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gdje je 'pobrao' same hvale, a predstava je uvrštena u ovosezonski repertoar nacionalnog kazališta u metropoli.


- Predstava 'Matilda' u godinu i pol dana otkako je postavljena postala je pravi hit i još živi punim plućima, a nekako mi se čini da će tako biti još dugo. U Zagrebu ćemo imati tri izvedbe, a u razgovorima smo da svaki mjesec do kraja mjeseca gostujemo po dva dana jer intendantica smatra da je dovoljno dobra za njihov repertoar te nam je rekla da pošaljemo sve što smo dosad radili – prenijela je Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog HNK.


Praktički svaku dosadašnju izvedbu 'Matilde' pratilo je puno gledalište, a nakon toga i odlične kazališne kritike, a istom se nadaju i po pitanju dječje predstave 'Buratino' koja uskoro kreće u adaptaciju, a koja bi svoj kazališni debi trebala imati krajem siječnja, početkom veljače iduće godine.

 

Podsjetimo, predstava 'Buratino' postavljena je za otvoreni prostor ljetne pozornice budući da je otvorila jubilarni, 50. međunarodni dječji festival u Šibeniku, a u ovih šest godina dosad nijednom nije stala na kazališne daske.


To bi se tijekom ove kazališne sezone trebalo promijeniti, a Nina Kleflin, redateljica i 'Matilde' i 'Buratina' prihvatit će još jedne predstave u produkciji šibenskog kazališta kojom će se nadopuniti repertoar domaćeg teatra.


Riječ je o predstavi 'Gaćice' nastaloj prema adaptaciji istoimenog komada iz 1910. godine autora dramaturga Carla Sternheima. Nina Kleflin radit će prema onom što je prije nje napravio slavni američki glumac – komičar, Steve Martin.

 

- Sve što sad radimo je nadogradnja našeg repertoara kako bi naša produkcija bila okosnica ili barem većina našeg repertoarskog sadržaja – natuknila je Trlaja, dodajući

 

- Prvu premijeru imat ćemo u prosincu ove godine, režije se prihvaća Nina Kleflin koja nam je svima poznata, a po prvi put dolazi u repertoaru za odrasle. Sve naše simpatije koje prema njoj gajimo nisu razlog zašto režira ovu predstavu. Ovo je dinamičan tekst koji zahtjeva dinamičnu režiju kakvu Nina može pružiti i želimo da ovo bude još jedan popularan, dobar dio našeg repertoara, a Nina to može postići i ona je s razlogom tu – pojasnila je ravnateljica.
Osim, adaptacije 'Buratina', te 'Gaćica', šibensko kazalište produkcijski rad pojačat će premijernom izvedbom predstave 'Crna komedija' za koju su angažirali redatelja Dražena Ferenčine s kojim su također ranije surađivali.


Faras u jednom činu engleskom dramatičara Petera Shaffera koja se najavljuje kao komad za sve generacije publike premijerno bi trebala biti izvedena u ožujku iduće godine, a točan datum bit će poznat naknadno kao i svi ostali datumi kako premijernih izvedbi tako i predstava iz dramske pretplatničke sezona na započetu kazališnu sezonu.


Izdvajamo gostovanje Teatra Gavran s predstavom 'Parovi' u kojoj se u ulogama pojavljuju Ana Vilenica, glumica koja trenutačno uživa popularnog zahvaljujući ulozi u televizijskoj seriji, potom Ivan Glowatski, Mladena i Jakov Gavran. Zagrebački HNK uzvratit će gostovanje i to već u prosincu kada glumačka trupa predvođena Milanom Pleštinom, Olgom Pakalović te Ksenijom Marinković dolazi s predstavom 'Bella Figura'.


U siječnju 2017. Franka Klarić, inače članica glumačkog ansambla šibenskog teatra, zaigrat će u predstavi 'Bljesak zlatnog zuba' te tako zamijeniti Vandu Winter na daskam Kazališta Komedija. Predstava gostuje i u Krešimirovom gradu.

U repertoaru šibenskog kazališta tu su još i predstave 'Potop' Mirana Kurspahić, 'Shakespear pir' u režiji Dražena Ferenčine, 'Jazavac u Kerempuhu'. Zanimljivo je za spomenuti kako će u ovdašnjem kazalištu gostovati i predstava kazališta Exit, 'Disco svinje' u režiji Matka Raguža, a u kojoj glumi i Šibenčanka, Ivana Gulin, polaznica treće godine Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.


Od ove sezone, ulaznice puštene u slobodnu prodaju, moći će se kupiti i putem online servera, odnosno na mojekarte.hr.


Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku ne odustaje ni od obilježavanja Noći kazališta koje je ove godine na rasporedu 19. studenog, a za kada je pripremljena kombinacija kazališno – glazbenog programa koji se neće odvijati samo unutar zgrade već će koncert benda The Living Room biti održan na Trgu kralja Držislava, ispred kazališta, a od predstave bit će održana izvedba 'Bračni (s)provod' Aplauz Teatra.

 

Oko tri tisuće srednjoškolaca i osnovnoškolaca s područja cijele Šibensko – kninske županije očekuje se u publici i ove sezone, a priliku da upotpune kazališni repertoar dobile su mlade snage, nove nade šibenske kulture poput Borne Ercega koji će postaviti operu na daske šibenskog teatra u sklopu 950. obljetnice najstarijeg pisanog spomena Krešimirovog grada.
 

Iz kategorije: Kultura