Datum objave: 24. Listopad 2016

Izložba 'Industrijska arhitektura na rijeci Krki' seli u zagrebački Tehnički muzej Nikola Tesla

Šibenik News
Šibenik News

Iz Javne ustanove Nacionalni park Krka najavljuju svečano otvorenje izložbe Industrijska arhitektura na rijeci Krki koja će se održati u utorak, 25. listopada, u 13 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

 

U povodu 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki, 28. kolovoza 1895. godine, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku priredila je izložbu Industrijska arhitektura na rijeci Krki. Izložba je rezultat istraživačkoga projekta vezanog za industrijske pogone duž Krke.

 


Izložba je izvorno postavljena u NP „Krka“, u vodenici na Skradinskom buku, nedaleko od arheološki istraženih i konzerviranih arhitektonskih ostataka HE Krka, koja je puštena u rad samo dva dana nakon Adamsove hidroelektrane na slapovima Nijagare. Istovremeno s puštanjem u rad pogona na Skradinskom buku ostvaren je i prvi prijenos izmjenične struje na veću udaljenost u Hrvatskoj. Vizionarski pothvat izgradnje cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije višefazne izmjenične struje, koji se sastojao od hidroelektrane Krka na Skradinskom buku, 11 km dugog dalekovoda od rijeke Krke do Šibenika i potrošača u Šibeniku, ostvarili su inženjer Vjekoslav Meichsner i šibenski gradonačelnik Ante Šupuk.

 


U razdoblju do početka Prvog svjetskog rata vodena snaga rijeke Krke iskorištena je za rad još triju hidroelektrana (HE Jaruga na Skradinskom buku, HE Roški slap i HE Miljacka na istoimenom slapu u gornjem toku Krke), koje i danas proizvode električnu energiju i dio su jedinstvenog elektrifikacijskog sustava Republike Hrvatske. Dvije hidroelektrane koje su bile projektirane nisu izgrađene – jedna na desnoj obali Skradinskog buka, druga na Bilušića buku.

 


Na izložbi su korišteni arhivski dokumenti, fotografije i nacrti iz NP „Krka“, Gradskog muzeja Drniš, Državnog arhiva u Šibeniku, Hrvatskog državnog arhiva i privatne zbirke obitelji Šupuk.


Industrijski razvoj na Krki i područjima oko Krke utjecao je na snažan gospodarski razvoj Šibenika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Danas je jedan od temelja razvoja Šibenika i šibenskog kraja zaštita i očuvanje prirodne raznolikosti i fenomena rijeke Krke. U promišljanju o budućnosti i održivom razvoju NP „Krka“ prioritet je zaštita prirode i očuvanje krhkih ekosustava rijeke Krke.


Izložba će biti otvorena do 15. siječnja 2017.
 

Iz kategorije: Kultura