Datum objave: 30. Studeni 2016

Šesti dan slavlja Jakova Bilića: Šibensko kazalište slavi svog glumca i njegov uspjeh

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šest dana nakon što je primio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu u mjuziklu, za ulogu Đure Bedare u mjuziklu 'Matilda', šibenski akademski glumac Jakov Bilić ponovno je u centru pozornosti.

 

Ovog puta samo kako bi nagradu proslavili i u njegovoj matičnoj kući, u rodnom mu gradu Šibeniku.

 

- Prije svega, zahvalio bih se svakom pojedincu u tehničkom i produkcijskom, a u konačnici i u umjetničkom smislu koji je radio na ove dvije predstave za koje sam bio nominiran – kazao je nagrađene kazališni glumac, dodajući:

 

- Svima koji su me još kao dijete prepoznali i uveli u kazališnu radionicu, i malo pomalo, prišao sam i tu 28. godinu i dogurao do ove nagrade i zbilja vam svima od srca hvala. Hvala svima koji svatko u svom sektoru baštinite kulturu ovog grada. Iako je moja nagrada primarno privatna jer sam je dobio ja kao pojedinac, ona je produkt dobrih i kvalitetnih stvari koje imamo kao kulturna sredina – završio.

 

FOTO: Pred objektivima javnosti


Druženju s glumcem u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku odazvali su ravnatelji Gradske knjižnice Juraj Šižgorić i Muzeja grada Šibenika, Vilijam Lakić i Gojko Lambaša, ravnateljica Galerije sv. Krševana koja će uskoro proslaviti 20 godina postojanja, Antonija Modrušan, te njen prethodnik na istoj funkciji, Pavle Roca, zatim predsjednica Kulturnog vijeća grada Šibenika, Zdenka Bilušić kao i predsjednik Organizacijskog odbora 950. obljetnice, Ivica Poljičak te mnogi drugi.

 


Svoj doživljaj kako nagrade struke koja je stigla u Krešimirov grad tako i trenutka proglašenja pobjednika u noći dodjele Nagrade hrvatskog glumišta, prisjetila se Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog Teatra.

 

- Mi u kazalištu već nekoliko dana uživamo u ovom statusu. Za mene i moje kolege ovo nije samo nagrada na jednoj ostvarenoj ulozi već je ovo nagrada za Jakova koji voli kazalište, glumu, koji je sjajan kolega i zaista daje sve od sebe u svemu što mu date. Mislim da je ovo nagrada Jakovu kao glumcu, ali i kao osobi – kazala je Trlaja, prisjećajući se večeri dodjele kada je oko pustilo suzu.

 

 

- Bio je to zaista jedan divan trenutak. Čak sam i zaplakala. Moram priznati da je Jakov dobio nagradu u petoj minuti dodjele nakon čega sam mogla opušteno uživati do kraja programa – prisjetila se prva žena šibenskog teatra.


S lijepim uspomenama na zagrebačku noć na druženje s talentiranim Jakovom stigla je i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Šibenika, Mirjana Žurić.

 

- Bila sam tamo s malom delegacijom našeg kazališta i jako smo navijali i vjerujte kad su pročitali ima Jakova, čulo se. Bila je to lijepa slika gledati Jakova, Maju, Ninu Kleflin, Nenu Belana, Maju Kovača koji su dobili nagrade za neke druge projekte. Osjećali smo se veoma ponosno - otkrila je pročelnica okupljenima.

 


Jakov Bilić, akademski glumac, šibenskom kazalištu u ovoj sezoni donio je dvije nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta, ostvario je jednu i to prvu nagradu koja ostaje u Šibeniku.

 

- Pet nominacija za nas je velika čast. Kad se vratimo unatrag cijelu sezonu, za nagradu su nominirani kako Laživac tako i Matilda što je nama potvrda na divnoj sezoni i na divnom životu ovih predstava koje su gostovale diljem Hrvatske – ustvrdila je Trlaja.

 

 

Šibenskom glumcu na ostvarenoj nagradi čestitali su mladi naraštaji kulturnih djelatnika poput Ivane Badžim, voditeljice ureda Međunarodnog dječjeg festivala. Generacija je to zbog koje šibenski kulturni život ima razloga vjerovati da se najljepše kulturne priče Krešimirovog grada tek trebaju napisati.

 

- Ja pripadam jednoj mlađoj generaciji i s ponosom mogu istaknuti da je sinoć u šibenskom kazalištu bilo stotinjak mladih ljudi od Borne i Jelene, njihove djece iz Glazbene škole Ivana Lukačića do naše djece iz glumačke radionice. Tu smo, pripremamo jednu novu premijeru - istaknuo je Bilić.

 

Čekajući da nove generacije stasaju, možemo ponoviti riječi Maje Trlaje upućene Jakovu: Hvala na dobrom osjećaju i dodati, nadamo se da će ih biti još.


 

Iz kategorije: Kultura