Datum objave: 14. Lipanj 2018

Djeca za djecu:Stripovska kazališna predstava "Jaje" iz Karlovca otvara u subotu 58. MDF

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstava 'Jaje' u izvedbi dramskog studija Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca otvorit će 58. Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Svečano otvorenje bit će u subotu, 16. lipnja, po tradiciji, na ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske, ispred katedrale svetog Jakova i Gradske vijećnice s početkom u 21 sat - uz izravan prijenos na HRT-u. Ova iznimno zanimljiva i edukativna predstava predstavljena je danas na konferenciji za medije u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

 

'Otvorit ćemo 58. festival, ali 60 godina nakon prvog otvorenja pa ovo možemo nazvati jubilarnom godinom. Mislim da grad Šibenik može biti ponosan jer evo 60 godina uživamo u 15 dana Festivala. Tih 15 dana ovaj mali grad živi kao svjetska metropola s obzirom na sve ljude koje primamo pod svoje okrilje', kazala je u uvodnom obraćanju medijima, Maja Trlaja, ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, koje stoji iza organizacije Festivala.

 

Festival ima edukativnu notu s namjerom da odgaja djecu u duhu kulture i umjetnosti, kazala je Trlaja, dodajući da ne se ne treba čuditi što je za svečanost otvorenja 58. MDF-a pozvana glumačka trupa Zorinog doma iz Karlovca na čijem je čelu Srećko Šestan, Šibenčanin koji je odrastao uz Festival djeteta.

 

'Drago nam je što smo dobili izuzetnu čast da u ovoj godini kad slavimo 60. obljetnicu uspostave Festivala, da naš dramski studio budi dio otvorenja. Pokazat ćemo kako mi u Karlovcu radimo pedagogiju s djecom, našim budućim kazalištarcima. Predstava 'Jaje' nastala je prošle godine u povodu 65. obljetnice kontinuiranog rada dramskog studija', otkrio je ravnatelj Šestan.

 

'Teme su aktualne, suvremene, tiču se djece i mladih, ali i svih ostalih. Iza naoko bezazlene priče kriju se ozbiljna pitanja, ali predstava je veoma duhovita, mogu reći stripovski rađena i na taj se način otkrivaju i izvlače pitanja koja se tiču sviju nas. Metaforički, kroz karakteristike životinja, u predstave razotkrivaju se problemi koje nas tište, od korupcije, emigracije, od loših utjecaja okoline pa i nekad čak nedovoljne kontrole roditelja nad onim što djeca rade pa zaraženosti turbo folkom. Ono što je meni osobno najljepše je sinergija autorskog tima, sve se divno nadograđivalo i složilo u divnu, slikovitu, likovno lijepu, glazbeno prekrasnu predstavu za koju mislim da je dobra formula jer nam se sve generacije publike vraćaju i po nekoliko puta', kazala je na konferenciji redateljica i dramaturginja predstave, Sanja Hrnjak.

 

Podsjetimo, i 58. Međunarodni dječji festival održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović.

 

 

TIM 'JAJE'
Redateljica i dramaturginja: Sanja Hrnjak
Glazba: Mate Matišić
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Kostimografkinja: Morana Petrović
Scenski pokret i koreografkinja: Martina Maričić
Folklorni elementi: KUC Travno, Posudionica i radionica narodnih nošnji
Animacija videoigre i reklame: Recircle, studio za animirane filmove
Narator: Tarik Filipović
Inspicijentica: Rastka Kosovac Belavić
Igraju: Andro Frketić, Ana Lena Špišić, Borna Žaja, Kristijan Pilčik, Mia Grgas, Nikola Novicki, Maris Ćapin, Marcella Lekaj, Mara Butala, Fran Jergović, Luka Ličina, Lucija Luketić, Ivana Paljug, Neven Vasilj, Mihaela Šimunić, Roza Grginčić, Franka Petrović, Mila Grginčić, Barbara Hasan, Frano Jakšić, Ivana Kostelac, Petra Matan, Marija Skočibušić i Sara Šebalj

Predstava Jaje na zaigran način gradi dvije paralelne priče: edukativnu, koja nas uči o raznolikim životinjskim vrstama, upozoravajući nas istovremeno na sve ono što se krije u virtualnom svijetu, i emocionalnu, koja govori o potrazi usamljenog dječaka za prijateljstvom. Šaljivim ispreplitanjem simpatičnih i metaforičkih likova ulazi se u svijet dječaka Dide, koji u pokušaju da pronađe prijatelja u svom imaginarnom svijetu otvara vrata mnogim nepoznatim gostima i potencijalnim opasnostima.

Trajanje: 55 minuta
Uzrast: 3+

FOTO:ŠibenikIn

 

Iz kategorije: Kultura