Datum objave: 14. Ožujak 2019

Čudesne lutke Jagode Sablić izrađene od starih čarapa i reciklirane odjeće oduševljavaju djecu i odrasle

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska spisateljica za djecu i članica UNIMA - e Jagoda Sablić svojom novom izložbom lutaka koja je večeras otvorena u Gradskoj knjižnici u Šibeniku vodi nas u svijet mašte, vilenjaka, poznatih likova iz bajki, ali i u svijet različitosti rasa i naroda koja krasi planet Zemlju.

"Beskrajno šarmantne vještice, šašave vile, egzotične Kineskinje, likovi iz 1001 noći i bezbrojne druge lutkice koje su stvorile Jagodine ruke u proteklih godinu dana, njih čak 60, impozantna su brojka. To nam jasno dočarava strast kojom autorica kreira uratke, njezinu želju, dječju zaigranost i veselje stvaranja", napisala je o toj izložbi Sara Lovrić Caparin, kostimografkinja i likovna umjetnica. Samo riječi hvale za Jagodine lutke imaju i poznati redatelj Dražen Ferenčina koji zaključuje da svaka lutka kao da želi ispričati svoju priču iz koje bi se mogla roditi kazališna predstava, a kazališni redatelj Zoran Mužić kaže da su Jagodine lutke zanimljive, posebno način na koji su njihove boje usklađene s njihovim odorama.

 

Jagoda Sablić, drugo godinu za redom djeci Šibenika, ali i odraslima koji su spremni i sposobni predati se mašti i bajkama daruje izložbu svojih lutaka i to povodom Svjetskog dana lutkarstva koji se obilježava 21. ožujka. No ovu je izložbu posvetila zaboravljenom šibenskom glumcu i redatelju, osnivaču šibenskog lutkarskog kazališta Dragutinu Meiću koji je umro mlad prije pedesetak godina.
"Njegovo lutkarsko kazalište obilježilo je moje djetinjstvo. Po uzoru na lutke koje smo gledali mi smo pravili svoje od čarapa i krumpira koje smo krali bakama i mama. To se ne zaboravlja. Konačno je došlo vrijeme da se u Šibeniku ponovno osnuje lutkarsko kazalište jer Šibenik to kao grad djece i Međunarodnog dječjeg festivala zaslužuje", kazala je autorica, a u tome ju je podržala i Zdenka Bilušić, voditeljica Vizualnog centra šibenske knjižnica koja je predstavila Jagodu Sablić i njezin rad.

 

 

"Ovo je autoričina peta samostalna izložba iako se predstavila i na prvom Srednjovjekovnom sajmu u Šibeniku 2007. godine i treća tematska izložba lutaka koju je nazvala Evo nas djeco, iz bajki, dječjih priča i crtića. Posvetila ju je Dragutinu Meiću koji je osnovao lutkarsko kazalište u Šibeniku koje je obilježilo i Jagodino i djetinjstvo mnogih od nas. Zbog toga koristim ovu priliku da apeliram da Šibenik ponovno dobije takvo kazalište. Vrijeme je da se na tome počne ozbiljno raditi. Pokojni Zdenko Festini kad je zadnji put bio u Šibeniku posjetio je našeg gradonačelnika i rekao upravo ove riječi - samo kod Pape sam molio,a Vas molim da osnujete lutkarsko kazalište", kazala je Zdenka Bilušić, a nakon toga je pročitala poruke lutkara koje se svake godine čita uz Međunarodni dan lutkarstva.
Za rad Jagode Sablić kazala je da je jako vrijedna i zanimljiv te da je već razvila svoj osebujni i prepoznatljivi stil izrade lutaka u čemu uglavnom koristi čarape koje puni, dugmad, reciklira odjevne predmete. Tako je tom tehnikom uspjela izraditi i lutku čuvenog mornara Popaja i izložila ga sa njegovom Olivom i na nju je posebno ponosna. "Ova je naša mala galerija lutaka postala pravi mali teatar", istaknula je

"Ovdje nema samo crvene i crne boje kao kod Stendhala ili 50 nijansa sive nego. Ja sam u ovom svijetu koji često doživljavamo kao crno - bijeli djeci ponudila jedan drugi šareni, dječji svijet koji me oplemenjuje i inspirira,a istodobno im pokazujem što se sve može napraviti od odbačenih odjevnih predmeta, starih čarapa, dugmadi", priznala je autorica.
Organiziranje te izložbu je od početka podržao i šibenski dogradonačelnik Paško Rakić koji je bio i na otvaranju i to sa cijelom obitelji priznavši da uživa u lutkama Jagode Sablić.
 

Iz kategorije: Kultura